Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
唔係想笑你
但其實美森ax86u唔洗2000
是但啦,btw我未試過去森林買過野
主要係wifi, 一有新device login, 就好易全部人窒一窒, 約1 min後會connect返
如果有人bt, 就全部人上唔到網, 但睇返流量 bt用得一半上下, 無理由上唔到
我覺得支石問題, 以前用netgear都無咁多問題
咁就麻煩,因為我除咗速度之外就想要穩定
呢度都有巴打講netgear有問題, 所以睇彩數
垃雞又咪係劣

WIFI計
一有人用視像會議
其他人馬上收個WTS訊息都有DELAY 1分鐘
SPEED TEST得返2MB以下 CLS

IP8狂斷重連, 垃雞網勁多呢個問題,
APPLE DEVICE DISCONNECT NETGEAR自己睇啦

MESH ORBI係無得分開5G 2.4G WIFI, 死罪
我之前用 網上行不嬲租埋router,尋晚終於買咗屬於自己嘅router(Linksys MR7350),見到網上評測唔差,又平,終於可以cut慳番網上行個router費。
咩型號?
ax86u
做咩咁睇唔開,買隻普通行到1000M既都唔使一千銀
當你30蚊租,一年都差唔多去左半部router

想問問 如果呢個間隔
洗唔洗搞1000mb x2
定mesh可以搞掂?
大房ps4 pc(lan)
廳 電視 ps5 switch
ps5都想插lan..

利申:仲用緊ac
所以而家自己買番個😂😂😂
呢幾年未計月費,都每個月$88租個router。
wa, 個個月88, 一年成千, 做乜咁傻
無事無幹就等6e先換好d
首先

1000x2 /= 比2條線你, 只係2個獨立IP
係1條線入MODEM, MODEM出到2個獨立IP

然後你要搞清楚間屋個MODEM/ROUTER會放邊
同埋有無鋪左LAN線入房等等

先幫到你

就咁睇好似1隻都可能夠用
我見大房同廳都有lan綫位
點解 更新 router 會幫我重設哂所有野

好撚煩呀 又要搞個

留意到我個 router ram 得 512mb 用左330 正常?

有冇得清除

router d 設定真係好難搞
model by model啦
唔係隻隻都鑊嘅
同埋個個牌子都有衰過嘅時間
咁1隻 放係電視櫃/梳化 應該覆蓋到全屋嘅
跟手lan 線入房就搞掂
冇得清 除非你唔用
512 算多
用得好地地 之前更新都冇問題

呢次更新 幫我重設哂所有野 asus

其實router 更新幫助 大唔大 唔更得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞