Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
TUF-AX3000 用咩 firmware 好
386.1_2
MerlinR 嗰啲呢
MerlinR好似大陸野
已解決原來顯示wifi粒led燈同時係個制黎可能唔小心hi到熄左,開返就冇事
鄰國版係咪冇得改 CFW
冇呀 間唔中先開VPN用
我而家反而用VPN先至冇問題
上網睇左好多 話可能話我個IP好毒 要防護我
仲未知咩問題
買咗linksys mesh wifi AX4200,點set好?modem係客廳近牆位,第二點應該set邊度好?
已經跟左上面有位巴打話轉DNS都唔得
我係HKBN
打左去客服話我個網絡完全冇問題

而家上D網仲係要one more step 驗證
打機仲係打唔到, 但係開vpn轉台灣又打到 不過好lag 所以冇玩
係dns果到轉埋第2個ip都唔得
仍然係電話用4g3g冇問題

我上網查到 話有人之前咁係因為話你個ip好危險 所以佢地要防護你
我乜9都冇做過 淨係前日重新開機部router就變到咁
咁多年第一次咁
MX4050, thx
我今日買左部mx4200,應該同4050差唔多,
其實有冇咩設定特別係要set
自推求解答
https://youtu.be/l3VN6yNgAdc
參考下
雖然我相信2部係差唔多
藍紅揾HKT 搞咪得
屋企部2年貨仔ac68u Wi-Fi 久唔久load唔到 要手動電話重新連過先得
PS5 擺既位5Gz Wi-Fi 得2格
應該買隻Wi-Fi 6 router?
主Router盡量向走廊方向再放出啲最好同門無阻隔或者node放房門外走廊位盡頭.
兩者做到其一已經有理常速度.
有無人用緊Linksys MR9600?
如果我有lan線位,
買mesh wifi係咪唔洗揀咁勁都得?
揀返basic果啲得唔得?
Release再Renew 拎個新IP
新手求教入左部R7000 用app做完basic setup改下密碼之類 但speed test 5G得165mbps 睇哂個post見到有巴打reset factory就得 有巴打轉firmware 定係我跟返#1 set左80MHz先
本身用緊PCCW 1000M
啲人直頭話ps5時不時斷晒連wifi都search唔到似係部嘢有問題
我iPhone YouTube 都會
Thanks已經set好,主機盡近走廊,依家咁set最弱個廁所,但屙屎都勉強睇到youtube都夠造
理論上係嘅
唔追wifi 6 用velop ac 1300都得
想問多樣嘢,如果linksys mesh想駁隻harddisk做network drive,ipad/iphone點link入去?係咪係folder到手動入個server ip number就得?

Mac佢自動連接乜都唔駛入就可以access到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞