Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
Netgear ax8 廢到2.4/5 GHz都成日斷要點set 先得?
無開Smart connect
有冇手足同路
推,有冇人知咩事
三百幾呎想買e7350
有冇伏
有 mtk u 小伏
想問下隔2部牆放個mesh有冇幫助

依家一個router都勉強收到但好慢
想問下ac68u 間唔中個2.4同5ghz wifi 會同時消失左
隔一分鐘左右先出現番有咩因素會導致咁?
係近排先發生, 試過lan線插電腦wifi消失果陣係冇斷線
唔該
有, 我本身用緊普通router放廳, 入房wifi收得1格, 慢到得番5Mbps, 轉左隻rbk752之後速度正常番晒
e9450 個價位仲有冇其他更好既選擇?
我記得ac86u先有紅燈設計
ac68u wan本身有紅燈架咩
唔係一係著一係唔著?
無,除非淘牙石, 又或者直頭華為router,平好多tim
ax3000 同e9450 比較 點睇?
e9450
俾多少少tuf gaming ax3000 起碼有AX5400,但其實ax3000同5400用起來係無分別。都係呢句,如果你而家收WIFI唔太差,升級感係零。一般上下網200m同800m係唔覺的。
我係外國撚
屋企個plan 係unlimited data加250mb/s download speed
想問1000hkd以下嘅推薦router用唔用得盡download speed?
邊個覆蓋範圍大d?
唔該哂
利申電腦白痴 睇咗好耐唔明
因為兩層住緊2500尺左右 mesh好似幾on9下
所以先睇下有冇可能一個router搞掂
要外國撚先答到你, 邊有人住兩層2500呎?我見唔少人四百尺都要玩mesh,你玩點都唔on 9掛。正路買一隻可組mesh既試下先,唔得咪再加
熄左auto update firmware未?熄左都有事就俾返代理。
依邊一隻成半個router價錢 好唔抵玩
Mesh 就係設計俾啲 house 用,點會 on9
睇你對 WiFi 速度有冇要求,我以前喺外國間屋有四千幾呎係就用一部 router,不過當時冇依家咁多 WiFi 裝置,對 WiFi 冇依家要求咁高,唔理速度做到六七成覆蓋就算

依家梗係唔同,屋企每人都有幾部 WiFi 裝置,又加埋智能家居,住 house 大把人需要 Mesh 先搞得掂
因為一個mesh extender 要USD 70 around, 我屋企可能要7,8個
想睇吓有冇其他方法
想問係咪 買嗰個牌子嘅router 就要配翻同一個牌子嘅mesh? Thank you
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞