Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
常見用語

Mesh WiFi

由兩個或以上嘅Mesh point組成,可以擴大WiFi嘅覆蓋範圍。
佢同傳統嘅WiFi extender/repeater之間最大嘅分別係,Repeater本質上係Device嚟,而Mesh Point你可以視佢為Router嘅一部分。

Mesh point之間有獨立嘅channel連結,相比於Repeater只係將佢接收到嘅WiFi signal再發射出去,Mesh WiFi可以減低速度嘅衰弱。而且Mesh WiFi會組成一個SSID network,姐係當你由房行出廳再行出花園嘅時候佢會自動選擇最適合嘅WiFi point,而唔使好似於Repeater咁要手動轉WiFi。

MU-MIMO

Multi-User Multiple-Input Multiple-Output,顧名思義係處理同時間連接多個Device嘅技術。背後嘅原理非常複雜,有興趣嘅可以自己上Google睇。

大概嚟講,以往嘅Router會逐個逐個device輪流去處理,而呢個shifting係需要時間去處理。假如有4部可以行到100Mbps電話連接左你部Router,由於喺一秒鐘入面,每部電話只有四分之一嘅時間可以同Router溝通,所以每部電話都得返1/4姐係25Mbps嘅速度。而MU-MIMO技術就透過魔法,做到好多條互相獨立嘅connection出嚟,每個Device都可以用盡自己嘅資源。

Home Plug

係Digital嘅世界,有Frequency就有Signal。所有燈可以傳送訊號、聲音可以傳送訊號,AC電線自然都可以用嚟傳送訊號。HomePlug就係可以利用一組插落三腳插嘅裝置互相連接,好處係可以無視牆嘅存在,有電制就上到網。壤處亦都好明顯,如果你間屋有咁上下樓齡,電線開始老化,HomePlug嘅速度亦都會大幅下降。

From 家樂牌鮮露:
請問宜家用緊hkbn 1000mb,屋企3層每層大約2000呎
宜家個做法係3樓放modern,再分線去其他2層的router
可以試下rbk53
example:

跟住各樓層再用唔同衛星(rbs20/30/40/50)放係你想要既地方

一般問題

Q1: 想知道天線係咪越大支越大dBi越好?
A1: 大家冷靜D 睇左圖先。
咁以下圖睇解釋左,天線訊號係似甜圈圈,越高dBi支只係會遠但扁,反之近但闊。

Q2: 想知個天線一支支點樣SETUP好呀?
A2: 以甜圈圈效應,單層戶,全向上即可( I I I I );雙層或以上就跟圖 ( \ I I / ) 得到全面覆蓋。

Q3: 2.4G 好慢有無設定建議?
A3: 有既,可以set死20MHz+頻道1/6/11,唔好set 40MHz,會干擾得好勁(原理如下圖),但香港咁高密度,都係用返5G喇。

Q4: 咁5G設定呢?
A4: Set死80MHz + 頻道3位數自選就ok。現時勿揀160MHz

Q5: 有無實用網站參考呀?
A5: 睇睇以下資料網
https://www.smallnetbuilder.com Router測試/評測網
https://wikidevi.com/wiki/Main_Page Router版Wiki
https://www.duckware.com/tech/wifi-in-the-us.html

Q6: 想問下MB/s同Mb/s點換算?
A6: 1MB/s = 8 Mb/s

Q7: 用左1000m又買左勁router,點解我Device收得咁慢?
A7: Device上下載速度受天線數量影響,理論值上限數據如下:
Example: On a single 80 Mhz 802.11ac channel operating at 433 Mbps
All on the same 80 Mhz channel
1×1 433 Mbps
2×2 866 Mbps多數Device都係雙天線
3×3 1300 Mbps
4×4 1733 Mbps
8×8 3466 Mbps
理論值扣返一半就係現實值

Q8: 有無Router推薦下
A8: 咁預設大家都用500M/1000M
首先問自己牌子係咪TP-Link或支那牌子
係既就唔洗再討論落去
推薦list睇budget做人
少過$600是但買就得
Router CPU博通=高通>聯發科>>>>>>>>>>>>>>>>>>intel

1千起建議進入AX時代
$600-$1000: AC68U / R7000 / e8450
$1000+: AC86U / AX56U / RAX20 / MR7350 / e9450
$1500+: ASUS AX3000 / MX4050 / (RAX40 不建議入手 後果自負)
$2000+: AX86U / MX5300 / MR9600
$3000+: AX88U / RAX80 / RAX120

由乖乖小毒男巴打提供典型三機Mesh擺放Floor Plan
盡量靠近走廊,避開主力牆,置中於家居

請勿使用支那品牌Router
好重要 要講3次
祝router台巴打
身體健康
龍馬精神
萬事如意
恭喜發財
新年快樂呀,祝大家身體健康,開開心心,橫財就手,笑口常開!

紅色x 依家有隻Ax56u用緊 ,但係屋企人成日話紅圈果度收唔到.
想問下買多隻AX3000 行mesh 會唔有改善
想問問
而家用緊一隻MX5300放廳
如果加多隻放係房用MX4050係咪都相容?
會唔會入到房就慢好多?
而家MX4050 仲係唔係AX4200
大家身體健康
家中580尺一房
router放廳
ax55 ok嗎? 300mb寬頻
有冇推薦1500蚊樓下 穿透能力好啲嘅router
基本上都冇
你依家用緊咩?
邊到收得唔理想?
有冇平面圖研究下
幫fd問的
佢嗰部係喺旺角買500蚊嘅垃圾
手機喺廳就收到 入房就收唔到
同埋佢住秀茂坪 好偏僻 信號收得好差
係要4g router 定 router
如果舊果部得2天線
買部4天線可能得嘅
有位置放嘅話 不如velop ac1300 x2 好過啦
1100蚊
咩係 4g router
咁即係唔係啦
佢諗住用嚟手機上網 就算電腦都唔太打機
多數睇動漫

舊ac 想upgrade 下去AX4200 除左買多條Cat 6 線之外有無咩注意?
如果間屋有五六百呎 買一隻mx5300夠唔夠收曬全屋範圍 ? thanks
唔好期望太大變化
要注意既係,除非你非常多device同時部router比較入門,如果已收得幾好既,係唔會feel到有分別既
想請問asus xd4有冇鑊氣? 或者同價位有冇其他選擇?唔該
新屋用緊now 1000mb上網, router係netgear rax20
電腦用緊msi ax200 wifi card收wifi,
但用speedtest測網速得download180,upload得173,想知點解
有冇巴打用緊AX4200, 但device list係offline既機多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞