Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
成鳩日都係噉,用咗 3 年幾,斷線越嚟越多,LAN 上網又冇事,係 Wi-Fi 先係噉
過熱問題?Merlin 問題?硬件缺陷?
關左2.4佢, 齋開5得ga la
有冇巴打用orbi 房嗰隻衛星
成日自己轉咗2.4Ghz connect隻主機
搞到房上網好慢
換左ax55 + 隻舊mesh
雙風扇加係底
有冇E8450用家係夜晚會冇啦啦上唔到網 成日disconnect
買左隻orbi rbk20, set up好之後不停斷線, 講緊係幾分鐘斷一次果隻
然後我有兩部desktop係連lan線, 速度極慢, thisav d低清片都窒到仆街
換完仲衰過我N年前個垃圾TP LINK ROUTER...巴打有無解決方法 (利申屋企6百幾尺, HGC 1gb boardband)
即係淨係開 5GHz 就會解決到?因為而家開晒嘅話,connect 2.4GHz / 5GHz 其中一邊都會間中有呢個情況,一日幾次
AmpliFi / UniFi 啦
Netgear 個firmware 101% 垃圾嚟
500呎 正方型房,router 置中
我買咗ax8 不停斷 ,我已經試咗無數次嘅setting adjustment
用返舊嗰隻r7000+ 俄仔rom 完全冇問題 極穩定同快

依新出嗰啲ax router 冇乜第三方rom 我見到得嗰大陸佬移植嘅asus rom
勿中伏

唔怪之得咁平 做全線特價 勿中伏
你買RAX80都可以搏之後出其他Rom 我買咗RAX75就注定唔會有Custom Firmware
不過我又冇乜斷過線 係間唔中打機爆Ping 用LAN
住緊唐樓,冇寛頻,想用誠哥張 sosim 咁share 比部 ps4打機,我會搏lan 線,咁樣做抵唔抵?同埋 pocket Wi-Fi 邊隻平同實用?
去官網搵返舊version firmware用。
我以前用R7000唔刷merlin時都係用舊Ver.
Netgear router正確玩法係用落無事唔好亂update, 如更新後有問題就flash返舊版本等下一個更新。
2000幾蚊買返嚟做beta tester
隻rbk40 一出用到呢家,除左得閒update fw 會熄,都未斷過
有冇人試過netgear orbi rbk352
1000m 寬頻 wi-fi 6 手機可以去到幾快?
我隻e8450又係有依個問題
Router 個Ipv6洗唔洗開
見隻e9450 上網睇好多小問題

畀多小小上mx4200 點睇
DHCP 租期應該點set
應該唔洗
ipv6 都冇咩人用緊
應該係ipv4 滿哂 到下一個generation 先會用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞