Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
呢個圖則三部mesh太誇張, 無LAN線連住既mesh一拖一拖一去到第三隻會出現尾房連第二隻中度signal strength快過連第三隻極佳signal strength問題.
手神嘅野
我都亂左
Cat6呀
wfh 望住個wifi 跳下跳下
同一間房收唔到個satellite5g
之前仲要係咁閃白燈開唔到機
呢個真係要實驗下先得
淨係隔一塊主力牆 已經收收地皮
後面再隔 薄牆 又再loss d
快d 換第2款啦
幾有信仰都唔掂
我早幾頁咪講左囉
................仲買垃雞

係你個APPLE設備唔夠新呀, 你信唔信?
IP8已經係你呢個情況, 斷->連->斷->連 LOOP
M1 MACBOOK無事
IP12無事
IP11無事
IP10?無事

android同window全部無事
post 頭無左d mesh 推介
平價d既mesh 係咪linksys mr7350?
見velop 要上到二千幾
都有可能係手機個粒 intel 晶片事
wifi 5 大約500-600蚊 有1粒 2頻mesh
800蚊就 3頻
wifi 6 最平係 d link 同 mr7350 800左右 1粒
~1400 就3頻 1粒
再貴d 就多過2000
問題係電話PAD MAC機呢D無得/好難
好似電腦咁更新DRIVER

ip11 12 10 好似都係用INTEL既
都無事, 我覺得係垃雞FW問題多D
有一期係好多人 屌iphone wifi 神神地
我用linksys 但屋企有部iphone 8 用video chat 係會特別lag
近期唔知係apple 定 intel 生性左
爬左陣文見到有隻e9450好似都ok
但見話easy mesh 開唔到2.4g?
同埋我其實兩隻router位有線係咪唔駛理都ok
換RBK752前係用AC6600
AC6600完成無兼容性問題(斷連LOOP)
再之前係垃圾TPLINK AC 1200 ROUTER都無問題

SO...........
個人偏見 easymesh 到今日為止 仲係垃圾
有得wired mesh 求其買2粒 velop ac1300
或者 orbi
1100有找
要wifi 6 咪 2部mr7350 咪算
就係對orbi 無哂信心
我唔知隻nighthawk 會唔會好d啦
router 無痛無壞都長用嫁啦
係睇下會唔會一次過上埋wifi6姐

mr7350 再研一研先
多謝樓上幾位巴打解答,諗住買兩部mesh 試左先,唔夠再加多部
買AX4200係咪冇衰?
你dl個 wifi heatmap analyzer 之類嘅app
玩一轉睇下個 signal strength 夠唔夠強先
否則粒mesh 收唔到都係冇咩用
屋企用緊300mb
咁多位師兄有咩router 介紹?
ASUS RT Ac1200G plus依部好唔好?
有冇其他建議謝謝
唔超budget嘅mr7350點睇
今日豐澤$1080買咗E9450

想問問之前用開4G上網。
而家搬左有線上網
一插線就出左問題。
檢查過router後面無插錯
用返同一條線插落電腦正常上網
係味隻router已經死左
各位師兄我屋企牆比較多用緊四台router,不過每台都有插獨立wan,有興趣想升上wifi6同Mesh WiFi,想問有邊台Mesh wifi support 每台插獨立Wan?
巴打試左評價下
我都正想買
mr7350係咪有wifi 6同mesh 入門最抵玩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞