Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
orbi邊款好d? 有無d衛星機 有得插lan
想問吓velop可唔可以撈亂利用?
例如我買隻AC2200放喺廳,兩間房就用AC1200
同埋我想用lan連,但係見佢得一個lan port,係唔係應該AC2200->unmanaged switch -> 拉線入兩間房?
係又MX4200唔係又MX4200
無得輸
有呀 你上官網睇下d port 位圖

但係都可以 ac2200 接ac1300 再接ac1300
睇你想要咩接法
性價比之鬼
明白,咁要睇吓裝修嘅時候啲線點走
AX 同AC應該就唔可以撈亂用?
可以互駁
喔!即係我可以廳用AX,兩間房用AC?
不過其實我成間屋先得四百幾呎,同埋又無裝置用到Wifi6
買ax當之後d電子產品升級咪有機會用到囉
一係就ac繼續用等wifi6e再換
係擔心房d角落位會收得比較差
或者我買左AX4200放喺走廊位試吓先,唔得再加多隻ac1200算
不過d入場線都係拉定先
理論上係咁
但係實際用落 係咩體驗我都唔知
估計只係會拖慢成套system 少少
不過如果係wired mesh 個影響會再少d
至於wifi 6 切換去 wifi 5 果下嘅roaming 可能唔夠 相同wifi切換咁 smooth
明白,咁都係用隻4200試咗先
唔建議orbi netgear近年真係好差
買左mx4200試試
大家好
想請問有無啲針對brand/exact model去建議fine tune嘅網站/channel可以參考?感激不盡
應該無指定功能都會有教程 但成部野點set都係要交學費俾google/官網慢慢刨説明書
channel嘅話更加無得一概而論 戶戶個環境都唔同 最簡單就set自動等佢自己scan最適合
想問 MR7350 而家八舊水到,買兩隻做 Mesh 抵唔抵用

但佢雙頻,我係咪要駁線比佢做Mesh

虛心求解
效果如何?

一隻夠唔夠做
唔夠 今日出去買多部

6百呎左右 主機放廳 尾房隔2幅牆 收唔到了

成2千尾
wifi mesh都得
慢d姐
都預左要兩部,都叫平過rbk752, 所以又覺得ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞