Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
冇事冇幹 佢係唔會換
同時都證明穩定 換嚟做乜?
想問一下點解同一個WiFi iPhone 連就100頭mbps
iPad 連就230 mbps.
兩個device都係舊model
咩model ?
屋企1000Mb,要wired to pc 加share全屋wifi,考慮緊ac86u/同價位netgear,有無話邊個brand方便啲set 個bandwidth control唔比手機影響電腦打機?
或者差不多價位有無其他推薦
各位ching,我用緊bb1000,剛換左ax56u,起初setup完都有6-7xxmb/s,但近呢日只係得返9x mb/s,冇改過setting,會係咩原因?

實用面積 537
兩個人住
1000M 寬頻

舊居用緊 Linksys

有咩 Router 介紹?
基本上冇咩可能 wifi 會搶到 wired lan 打唔到機
唔洗做control
有冇lan 入房?
整套 velop ac1300 x2 夠做了
thanks 巴打
我用r7000 + eax20咁樣用都用到
睇你認為 eax20 係mesh 定 extender囉
應該無 lan 入房

Velop 會唔會好慢?
原來HKBN 1000MB MODEM 係華為黎
iPhone XS and IPad Air 3gen
linksys ea9350
iphone x wifi 5G有 4xxmbps, 但PC插LAN線都係得咁4xx多
直吉MODEM可以9XX冇問題, 唔係線材問題

係咪有咩SETTING問題?
返來留啲腳毛先
E9450既mesh可以用邊隻夾到?
可以無逢連接算唔算
大約 尾房有200左右 果陣
理論上 所有支持easy mesh嘅router
不過有人 e9450 x2 都鑊鑊地
1隻mx4200打爆啦
重有得用ax
同一server? 我睇兩部機wifi chip 好似一樣
DNS server set 1.1.1.1 / 8.8.8.8 試下
屋企用開隻ac66u壞左,想買返隻差唔多樣,唔想要個d八爪魚太大隻。
係咪買ac86u最好?

budget大約1500內
如果擺客廳近睡房度牆,主人房係咪應該都ok? 依家用普通AC ROUTER, 想換AX4200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞