Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
Sor打錯係$27xx 平均$1400蚊一隻唔駛
700 尺屋,3房,用ax58 夠唔夠做?
請問 1000m寬頻 400尺 一房半一廳 推薦邊隻router
夠做 只係最大考慮係實心牆 會穿幾多道
如果考慮穿牆問題就買多部組成mesh啦
好,多謝你回覆
即係2部 ax56u?
2 道
有機會減速6成 撞2度實心牆
收到上到下lihkg就ok不求快
咁無問題
請問 1000m寬頻 400尺 一房半一廳 推薦邊隻router
有無巴打用緊velop mx4050?有咩評價?
ASUS RT-AX55 大家點睇
屋企冇光纖入屋
有冇邊款5g sim router/wifi 蛋推薦?
問過SMT個5g家居寬頻 因為我果區太多人用 暫時唔接受新申請
建議買mx4200
岩岩買左MX4200 set完機開心使用中
5g 收唔收得清㗎
4g 算啦
間唔時屋企人成日都話上唔到網
但我自己電腦同電話就冇問題 reset過個router 問題發生冇咁密但都會有 究竟咩事?
9個device連住隻router 6個都係條麻煩友用 唔撚比錢係到嘈嘈嘈
連襟5下rest就配對完mesh
上唔到網 有咩徵狀?
上咩網?
係咪上開都係 例如lihkg咁計 但係有時撈空氣
咩router?
收得清?
yes
E7350 mtk cpu
MR7350 QCM cpu
AX56U BCM cpu

理論上QCM / BCM 都會好啲,就算裝置唔支援wifi 6 一樣會”快左”,wifi6 針對multi device 會有改善
依家直接買Mx4200 啦,MX4050 價錢差唔多,雖然拆機理論上硬件規格一模一樣
MR7350 係咪邊部做衛星同主機都得?

衛星同主機如果中間係Direct無blockage
咁衛星範圍內理論上係咪應該會快D?

ROUTER新手求指教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞