Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
想問下樓主

由於屋企長方形,網線喺一邊,過去router啲wifi都入唔到房,聽到有mesh後打算換

budget大約1500下
宜家暫時睇:
netgear orbi ac1200 mesh wifi

links velop intelligent mesh wifi system,2 pack white (ac2600)whw0102
麻煩哂
即係打算$1500 budget買孖裝mesh?
呢個價只係買到ac
咁樣velop靈活好多既 無分子機母機
咁如果2000左加呢?
左右
買到一隻mx4200或3件裝volep ac3900
好,麻煩哂,如上ax最少要幾多
ax 最平大若 800蚊 1部 2頻2天線嘅
但果位巴打既要求係要mesh
$2000
一隻mx4200駁多隻 ac1300又砌唔到
mr7350 x2 咪得
慢d姐
又得者
AX 一隻夠數 Mimo,千頭至中係咪mx4200最好
舊隻ac66u斷線斷到痴線
台灣巴
我間屋450尺左右佈局類似下面咁 走廊都唔長
廳係入線位
bedroom 1有電腦 新裝修係廳拉左條cat 6入去
主人房會睇電視netflix 用ipad
廳部主router用乜好同埋係咪係bedroom 1擺多個衛星等主房電視同電話都暢順?
追完post係咪買住一隻mx4200
定直接兩隻算
2隻就最穩陣
第二粒應該擺主房定1房?
邊幾個位有lan port
想請教一下上網公司無啦啦走上黎搵個新router俾我
用返自己嗰個好定用佢送嗰個
新: linksys ea8300
自: netgear R7000
睇清楚收唔收錢
到時冇啦啦話係租
1房
咁有d 難搞啵
加係1房 主人房都唔會點收得靚
點解唔拉埋lan 線入去呀
本身諗住主房唔使太高需求
如果你個 平面圖 真係好似張圖咁
1房去主人房 又隔1幅主力牆
真係會減弱唔少
你住緊未? 有冇得測下個 訊號強弱先
巴打可能我令你誤會咗
偷前面巴打幅圖準確啲
諗住擺一部4200交叉位盡量近走廊
如果係1房近門位整多部4200主房收唔收得好
睇前面啲回覆其實話一部ax4200都夠做
不如正正經經 揾你張floor plan 嚟啦
房條lan出口係個1字到
兩個交叉諗住係個兩部4200
定其實一部擺廳就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞