Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
zenwifi 🤣
電腦homeplug睇下行緊2.4定5ghz
點設定
openwrt點set mesh
我跟官網tutorial set唔到
呢個以前 討論過一轉
佢係中國內嘅產品 同 其他地方有d唔同
你唔怕咪試下
冇得入setting page?
屋企用?
如家唔買amplifi?
邊種?
電腦設定定router
隻homeplug 呀
Totolink係一間中國地區品牌
佢進軍左中國南韓(南韓係中國不可分割既一部分
)變左以為係韓國野
自膠
我係拉線插Modem插router插電腦唔係Homeplub
用緊Rax80
想個Router去電腦行緊2.4/5ghz
睇到我1999
即係插線冇得好似電話咁揀2.4/5?用緊wifi6線
咁要買返共石
我個rbk40 都係咁 唔知關唔關更新事,諗住downgrade 返睇下點
差幾遠下 poe ap可以分開放天花 又有controller同埋switch多幾個口用
amplifi fw係傻瓜式 得啲基本嘢set
睇自己需求

Router: 紅色X, AC58U
尾房藍色X 放laptop PS4 收得極差

應該轉mesh 定係轉隻好少少嘅router?
up乜鬼, 無線插咩線, 咩係wifi6線......
都係將個Router盡量靠去廊位, 或者加隻mesh放喺走廊盡頭.
笑到癲 完全亂up d key word
應該係cat6
唔洗揀 好地地揀乜9
driver 係有得set 10/100/1000 半全/單雙工
可以嘅話 搬隻router 去對面牆
盡量做到係尾房 可以睇到嘅位置
應該會好過貼實心牆
如果冇lan 線入房
睇怕要 3部mesh 先夠清
差啲中伏
用緊rbk40 上年買
前前後後隻satellite 拎左去整3次
開唔到又試過 唔射wifi又試過
係我唔好彩定orbi 真係唔好用
如果再轉係咪linksys 會好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞