Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
以前威過一排㗎
如果下次仲有買PC既話真係要睇下粒LAN CHIP用邊間先買

暫時都唔100%確定係佢壞, 但都有7成係INTEL CHIP問題

用蟹仔HUB試多幾日睇下點先

無計啦, INTEL錢多價平, 我係買手都同佢入既
我相信係唔好彩姐
tomahawk 底板 ok啦
真係出事 就被人屌左好耐了
底板OK既
INTEL問題多

打左陣機, 無斷
Mesh router 既賣點係用多部嚟 cover 全屋去達至比較一致既速度 (要配合適當擺位),如果唔追求呢樣野其實係可以唔駛用 mesh
可以,加部 MX4200 同 MX5300 分別唔大
$300-400 用咩router 好?500mb
Q8: 有無Router推薦下
A8: 咁預設大家都用500M/1000M
首先問自己牌子係咪TP-Link或支那牌子
係既就唔洗再討論落去
推薦list睇budget做人
少過$600是但買就得
想問下 ax 56u 同mr7350 兩部差唔多價錢簡邊個好
豐澤而家特價前者900,後者800
E8450 $899
我用緊來做wireless bridge, 速度滿意
請問e 8450 同係未高級過7350
係的, Linksys 新系
E5600
E7350
E8450
E9450

一級級咁上
我記得7350係699
如果你見到800
我suggest 你直上8450 $899好過

Btw E9450 大伏來, 勿買
asus rt-ax3000 vs rt-ax3000 tuf
$1359 vs $1599

選擇障礙🙄
如果計牌子asus會唔會好過linksys
同上網效果
屋企大約400尺
外型兩個都型 同緊籃絲老豆唔買tp link
ax56u 博通28nm A7 cpu
mr7350 高通14nm A53
Linksys fw 比較簡單
穩定性見仁見智
我用MX5300 就成年無斷過
E8450 x 2 兩隻做Wireless bridge 都好穩定

攪笑嘅係EPC 有師兄買左E9450 發現連Wireless bridge mode 都無
然後有Auto FW update bug, 一到半夜就斷
MR9600 樓上有巴打話keep 住有斷

所以真係睇手神

Asus 無意見, 無用N 年了
當年用N66u , 用左兩年就wifi degrade
之後就轉netgear
原來睇錯E7350 vs E7350
仆街linksys d model number 真係好仆街
唔該晒巴打
今期高通U冇得輸
但博通唔係等高通
兩間公司來
啱啱上網搵資料
E8450 係mtr u 不過去到支援ax3200
Ax56u 博通u 得ax1800
計性能同價錢 8450 應該仲理想
Router都係先睇穩定再睇性能啦
(成日換就另計)
如果穩定嘅話呢兩款邊個好d

R7800 -> ER-Lite
要學下有咩可以令隻router發揮得更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞