Router路由器 集中討論區(40) 農歷新年快樂 新用家買共碩要三思!

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
我都係咁諗所以伏咗
再加埋香港代理服務....都唔會再諗
因為我要個 router 有 Time Machine, iTunes server 等features, 所以選擇較少, 睇過Linksys 但新model 都似唔再support
我之前set HK/ Asia 有問題, 問代理叫我 set 美國。情況好咗但都唔太穩定
真心唔識
不過理論上200個packet 都只係好少
app 內測速都咁慢
reset 再玩過一次
然後用 test 網試
仲有冇咩野要set
你係咪ac wifi 近router 果邊試?
set 地區, channel, Mhz果d囉
跟下#1
你地會揀netgear ax8 定linksys mr9600
買左隻netgead ax8,開一陣就頭暈想嘔

有冇解救方法
有冇巴打用緊linksys mx4200,知唔知點樣揀定行5g頻道,因為用ax手機測速都係load 2.4g
有無巴打知道可以點解決睇live或者conference call會窒嘅問題?
網絡供應商:HKT 1000M
Router:ASUS AX3000

用desktop login右下角入CA就係進階設定.
thanks
lan 線都lag?
配NAS 應該幾好
Sor無講得詳細,我用lan線係好順,但屋企其他devices連2.4或者5ghz 只要係睇live或者上堂都會lag到癲,我已經跟過第一頁巴打建議嘅setting做過都係無改善
run個 speed test 嚟睇睇
收幾格wifi?
隔左好多牆?
同時有好多人用wifi?
Nighthawk以前唔係個個version都好
依家係咪都係咁就唔知
你最好google下咩ver又快又穩定
或者用其他firmware仲好(merlin,dd-wrt)
用desktop mode網頁版login 右下角再click CA mode
Set做澳洲地區 揀15x/16x channel
好似係咁上下
其實我用緊Linksys Wrt1900ac
都唔5-6年,有冇必要換router
純粹覺得cable上網慢左啲啲
2天線,唔算好快,不過你預長開幾年都唔會有事。

唔該哂咁多位巴打 我返去試下reset左factory再轉
見大家都500mbps up想睇下係咪有咩set錯左
離題:router放床頭(距離枕頭一米都冇)係咪會影響睡眠

定係我心理作用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞