貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
有無人知dr elsey 糧邊度有得買
想問吓呢如果貓糧太細粒其實有冇關係嫁?
有冇主子啱食 買多咗未開封 10磅Instinct 頂級蛋白 有效期至2022年3月 $747買返黎啱嘅平讓
平放汪喵星球 無膠主食罐 細罐80g
咩味都有 隻貓又食食下唔食
tg: @hellooooseeme
貓貓2個月多啲,啱啱入屋3-4日
好快就習慣咗新環境,便便、食野都冇咩問題。仲好鍾意飲水添

問題就係前主人餵開RC,我見佢咁習慣環境想快啲幫佢轉糧。
依家諗住比佢轉食罐,買咗兩罐Thrive幼貓罐準備比佢試,係咪直接完全轉就ok呢同埋係咪唔一定買幼貓糧?

另外就係2個月貓貓一日食幾多罐罐先夠因為呢幾日佢啱啱嚟都係RC放題,罐嘅話要幾時先比佢食
罐可以直接轉 我嗰隻入屋一日就好適應就轉咗
唔一定買幼貓糧呀 我睇書話乾糧嗰啲幼貓成貓老貓糧都係食品公司手段嚟 無論係咩生命階段嘅貓都應該食高蛋白中脂肪低碳水 不過我自己餵汪喵幼貓罐嘅 肉醬肥啲又啱發育 佢又會加多啲益生菌dha咁
建議一日4餐左右 定時定量 唔好放長糧
不過一開始轉罐就逐日替代多餐啦
要食幾多可以睇返Excel有個計算卡路里需求嘅formula 再計吓你啲罐有幾多KCal/gram
我印象中肉醬罐通常有100Kcal/100g以上 thrive雞胸得70幾Kcal/100g 自己因應貓仔食量同喜好再調整啦 水量方面就每1kg要40-60ml水
呢排貓貓啲便有少少血,食咗一排益生菌冇改善,之後睇醫生懷疑係生蟲 但杜咗蟲一星期都係咁。想問下大家有冇試過啲類似嘅情況
食開thrive雞肉bb罐 岩岩買左48罐 呢2日唔知咩事佢突然唔太鐘意食 餵其他又食
我都覺得呢隻罐好快食厭都係買左48罐
佢地好易食厭野
除非餵魚味/味精罐
我會擺住先 過多一個星期再餵佢地又會食返 屋企個隻係咁
但我隻貓貓唔鐘意魚tuna都麻麻
呢兩日開雞肉罐比佢佢食兩啖就周圍挖 停晒口 點餓都唔食 仲有無幼貓罐推介
唔一定幼貓罐
成貓罐成分都差唔多 佢地有牙食到食成貓罐就ok
我隻貓4個月都食成貓罐
都係汪喵 canagan thrive little big paw fussie cat金罐
我都想知仲有冇其他11/12蚊左右營養又ok既罐罐
隻貓之前食vigor&sage 三文魚&百合貓糧 突然發現佢好似冇乜力 同個人好攰冇咩胃口仲瘦咗好多
就帶佢睇醫生
之後check到血鈣過高
做咗好多野 test甲狀腺 抽血 超聲波
都冇咩問題
就可以係個糧問題
宜家食緊醫生處方糧 w/d
但想幫貓貓轉翻d好d的糧
請問有咩推薦

ps山貓紋布偶
我有差唔多嘅,你仲要唔要?要嘅留tg
想問有無巴絲餵過now隻幼貓糧,雞肉味,我跟餵食指示餵,餵到隻貓仔7個月大已經4kg重,呢隻糧係唔係營養好得制會好易食肥隻貓?
想問Lily's Kitchen 係咪幾好?
請問巴打邊到買到呢隻糧?
新手第一次養貓
想問下各位幼貓糧有冇咩好推介?
本身買咗包instinct幼貓但instinct都幾貴(因為得2kg買
後來做完research想買wellness core因為好似幾抵又成分好
但睇到樓上話有蟲
ps 貓3個月 英短
感激
有蟲會唔會係間野儲存有問題
食左6、7包都無蟲既情況
最緊要係去有信譽既地方買
絲打喺邊度買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞