貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
原來係$57 3罐,
以為$57 1罐
想買FROMM Four-Star Duck À La Veg 鴨肉/甜薯 全貓糧 俾主子食

想問有無人買過呢款糧
直接台灣官網買最平 買夠價錢包郵
佢成日有活動做優惠
濕糧佢地奶過幾耐要倒?
放2個鐘左右有冇問題
半個鐘要倒了
又濕又奶過好快滋生細菌
你開返佢一次會食完嘅份量,食晒先再開少少,咁唔駛驚擺太耐,夏天唔好放咁耐,冬天我就會由得佢擺耐啲
尋晚唔知係咪啲糧放耐咗,放咗2個鐘多D,
今朝佢嘔完仲未食野. 知錯了.
Lily’s kitchen organic 系列冇卡拉膠
但轉咗做algae
想問有冇人兩者有乜分別?
之前食邊隻? 綠Fromm無話好好 但都唔係差 中規中矩 佢粗蛋白唔算高而且有肉粉 同價位可以揀其他
如果貓有軟便問題就食佢係唔錯
之前食開呢隻

主子有食開益生箘,但係間唔鐘都有軟便所以諗住轉下
貓貓啱啱3個月大,1.6kg,活躍,超鍾意飲水
平時因為屋企人都喺屋企,一直keep住1罐Thrive幼貓罐頭,一日分早午晚三次比佢
(因為一開始有試過比1/3佢都食唔晒,所以唔敢比太多,但依家一罐分三次佢每次都係食晒)
然後中間keep住放不定量嘅wellness core幼貓糧比佢
(第一第二餐、第二第三餐罐頭之間會放,過夜都會放少少)

因為呢兩日開始學計卡路里嗰啲
計完Thrive幼貓罐先得40卡
咁即係貓貓主要吸收來源都係乾糧⋯
同埋就係跟我上面紅字嘅餵法,間中貓貓有一兩次會軟便

依家我想比佢主力食濕糧,呢個情況其實係咪應該每餐比多啲罐頭佢,乾糧照keep住佢想食先食啲
1日1罐實在太少啦,你隻貓咪好瘦
我果隻3個月已經2kg, 計番一日要食3-4罐先夠卡路里
你可以上汪貓官網有食量計算機,再睇番一罐係幾多,再計一日要食幾多罐
如果全濕食就唔洗餵罐,可以有時幾粒當零食
最尾講錯,唔洗餵乾糧
幼貓可以比多啲肉醬罐
肪脂會多啲 岩佢哋發育
卡路里都高啲
新手養貓 今日貓貓會到 6個月大
買左Tiki Cat乾糧同Thrive罐頭
Tiki Cat乾糧好貴有冇另外一d經濟d性價比高d既乾糧介紹?
另外想問下如果餵大罐,一餐開半罐
另外半罐係放雪櫃先下次再開?可以放幾耐?
麻煩哂 新手貓奴唔係好知呢d細節
你求其入間寵物店 買凍乾雞肉/三文魚 牌子就冇咩所謂嘅
我個主人有時食野會有磨牙 但係睇佢過佢d牙又唔見有異物/爛
想問大家個主人有無呢個問題
有無人有汪喵推薦碼?
落單我同你都有得減NT$50
有無巴打隻貓會含住d糧係口

我隻喵病咗要餵藥點知餵嘅途中係口度跌咗幾粒糧出黎

利申三個月 乾糧放題中
off topic 一問,
豆腐砂邊隻好用, 而家用緊富士貓之王樣. 幾香.
有冇話邊隻再好用D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞