貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
貓貓1歲零,返黎時已經係食全濕糧
試左幾隻款罐罐,而家係一日兩餐細罐,每罐約3onz
每餐 1主食罐+1副食罐
睇過每罐約 50-60kal,咁4罐加埋都係約220kcal左右
主子大約4kg,以室內活動為主,每日約需240kcal
成日見佢好肚餓咁,又唔算肥,掙扎唔知餵唔餵多罐好

轉左oven baked乾糧之後佢地d屎好臭有無邊隻糧好d又無咁臭?
食開魚好難轉雞,well core有機係太肥,佢食唔慣,要慢慢溝,thrive脂訪量低,可溝
之前有人講過,但唔知堅流。
話啲所謂「正常」數據係base on食開貓罐貓糧哩啲出黎,以前多數咁餵,以前好少生食糧哩啲出現,都冇乜生食數據研究,所以生食唔可以用所謂「正常」數據去衡量。
就黎接隻2個月ge幼貓 佢本身食開RC幼貓糧
追po見呢隻糧大家都唔建議 但轉糧好似要慢慢溝
咁即係我點都要浪費錢買包垃圾先?
覺得要俾錢買垃圾又唔係幾買得落手
而家好爭扎直接買其他好d ge糧定照買rc慢慢溝好
照買一包
好平
200蚊左右都2kg
岩岩轉環境
免得太多轉變
照比佢食住先
食到適應左環境先再考慮溝糧
想請問主子食Thrive罐就會出現軟便情況,係唔係因為蛋白質太高吸收唔到?
如果係breeder可以問佢拎/買大約2星期份量
我都係咁 大概1星期就成功轉晒全濕食 冇再用過包rc
但係全濕食好難夠卡路里
我隻貓貓7個月大 一天食2罐75g thrive鷄肉主食罐加幾十g乾糧 請問佢1歲后整係食2罐夠唔夠?
我隻貓原本唔食雞,只食魚
之後全部雞類都會食
唔會呀 餵肉醬罐卡路里高啲架 啱幼貓發育
我餵汪喵幼貓罐 100g都有120 kCal
我隻B豬3個月 每日大概要200kCal 佢都差唔多食到180 190g/day 間中搭啲肉絲罐俾佢練習咬嘢 乾糧佢而家反而唔肯食
貴係真嘅 不過日日四五篤尿 又養到肥肥白白 好過俾錢獸醫醫腎
我隻都係,狠心餓佢先轉到。
我隻貓好細食
日日頂盡30g糧
2罐thrive罐頭
七個月大
都唔知點先肯食多d
見thrive成貓罐高卡路里過幼貓
近排開成貓罐佢食
有冇人隻貓食Oven-Baked 無穀物雞魚配方
我買開10lb
但係要食4個月先清哂
今日睇醫生講開佢有時會屙爛屎
醫生話可能係貓糧問題
最好一兩個月食哂佢
我而家睇到的確係食到尾先爛

所以想搵人夾一人一半
睇下有冇粉嶺上水嘅人長期夾
我送過去比你都得
我訂開578 一包
買5lb感覺好蝕
貴好多
https://www.3littlemeow.com/products/oven-baked-grain-free-chicken-and-fish-dry-food-for-cats-5lbs-10lbs?gclid=CjwKCAiAxp-ABhALEiwAXm6IyQB9-zAjrtVDFe88xg2XNQn36jJOuENiIi5zPRX1qRpEJk1ijzzIARoCnwIQAvD_BwE&utm_campaign=GSA&utm_medium=shopline-cpc&utm_source=google&variation=5ece4aedb708bf001fc6310e
佢係肥左先食,之前瘦淨係食魚
不過牛佢唔食,要聞大半日先食少少
同我隻一樣。一開始俾牛係直頭唔食。
後尾戒咗魚,就咩都食,連以前唔食嘅罐頭牌子都食。

你隻係食罐頭魚?
我嗰隻之前係總之係雞既野都唔食,乾糧濕糧都係
宜家都係魚,雞濕糧隔住喂, 乾糧就雞
得閒喂下蒸雞柳當零食
我都係喂開thrive 乾同濕糧
我隻都係根住狠下心餓佢,慢慢轉到。
而家都係咁架其實,見冇魚就挨餓,餓到頂唔順先去食。
而家我會買啲木魚粉、乾青口整碎,撒上啲雞肉嘢度引佢食。
餓左幾耐
最多一日佢就會屈服,不過食好少,餓下餓下就會接受現實。
唔可以俾佢餓超過兩日。
主子7-8個月大,一直都食開wc
早排諗住轉thrive,開頭有食但就肚柯,之後唔知佢係咪因為驚柯,肚餓都唔肯食(真係好餓都係好勉強食幾粒)

依家諗住俾佢食返WC, 但追post見到有人話wc有蟲,好驚
食食下轉口味啫
貓貓點會諗到d食物搞到佢肚屙所以驚唔敢食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞