貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
貓貓2個幾月,入屋10日
本身前主人餵RC所以入屋我都跟返餵RC,放題任佢食

入咗屋一星期左右開始買咗Wellness core返嚟溝
佢都肯食,冇咩問題

跟住今朝我開咗個Thrive幼貓罐比佢食
一食咗罐之後,乾糧唔係幾想掂

但有時返工冇人喺屋企
所以之前長糧都冇問題,但罐就難搞

咁其實我想問問係咪應該開始定時定候長餵罐?
想請教下
屋企有兩隻貓貓 一隻12 歲 一隻5歲
岩岩呢個月由hills貓糧轉食thrive乾糧
食左一個星期 一隻飲多左水然後又會嘔小小 5歲個隻就屙爛屎 係咪thrive隻糧唔岩佢地食 平日夜晚會一罐thrive濕糧兩份食

另外想請教 12歲貓貓岩岩做完單邊乳腺全切手術(有一粒腫瘤) 有冇推薦邊隻貓糧會岩佢食?

感謝!
好苦惱明明冇轉乾糧,今日突然一食就嘔
嘔出黎係完整乾乾+白色泡泡
但係食濕糧又冇嘔喎
呢d係咪叫吐毛?七個月大第一次見
買過幾間 邊間平就買邊間
買過meowlxxe/allabxxtpet/petdxx/meowcxxp
暫時見過最平就係星期4 經hktvmall買allabxxtpet,前排買過88折再95折
我都係睇邊間平就買邊間
而家hktvmall 又做緊2件88折 求其買件平平地既零食or岩用既必需品 再加另外92折做到初4 你可以望下最快幾時送貨
想原價放罐罐 求接收
怪獸雞大罐x9
怪獸雞+鯖魚大罐x10

有意留tg 或者直接tg我
原粒嘔多數係食太飽/太快
貓間中嘔一次半次好平常
冇其他異常,精神好胃口好,又冇好快又再嘔嘅話就唔使太擔心
一買買左兩包 點知主子唔啱食
全新 N&D 幼貓糧 1.5kg 想平讓出泥
有興趣留tg

放一包全新未開ziwi風乾雞肉生肉糧
原價$400
隻貓唔係太鍾意食
可能食完牛肉覺得雞肉淡口

放$350 有興趣留TG

多謝你呀
今朝又嘔,食乾濕糧都係
不過發現佢係食第一啖先嘔
嘔左出黎繼續食又冇事喎
呢個年紀食得心急都好正常佢哋一食得快就好易嘔
最過癮係細果隻會食番佢嘔出黎果d
睇少一眼都唔得
佢呢隻係風乾生肉 唔係凍乾

夠啊 如果隻貓大食 可以俾啲凍乾零食佢
頭幾日餵 望落去真係餵好少 我都懷疑係咪真係夠
我俾返乾糧嘅份量佢 佢又食唔晒

餵完風乾糧佢精神咗同啲毛滑咗
同埋屎都會屙少啲
唔好意思想再問問風乾生肉係咪好過俾乾糧??
風乾生肉可唔可以加水一齊餵
同埋爬文留意到你有俾怪獸部落啲罐罐主子食
想問問你係邊到買??
我覺得一定好過乾糧
始終都係生肉
經過處理可以又可以好似乾糧咁方便
佢個成份表勁短 有乜人工添加嘢

加水就一定冇問題
不過我冇加 因為風乾糧唔吸水
個罐就上佢官網買 夠NT$2000免費送嚟香港

麻煩曬你 巴打
少爺仔乜屎垃圾都食 咩都唔介意
但係因為我驚佢食得寡 而家餵big dog生肉同怪獸部落主食罐 偶爾會俾鮮食包
想問係咪餵全生肉最好
我試過加水 件事fail d糧發唔大 水還水 糧還糧
想請教一下咁多位
我家主子腸胃唔好
食邊隻乾糧都唔掂 一定要食生肉糧
依家食Primal一個月圍番要1000蚊
想問下仲有冇其他方法可以平DD咁養....?
ziwipeak唔吸水,浸幾分鐘都糧還糧水還水,但我隻仆街貓鐘意咁食 乾ziwipeak佢完全唔吼
我買貓糧買貴左100蚊 而家好撚肉赤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞