貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
wellness core kitten無曬貨

想問幼貓全日都食濕糧會唔會有問題?
新手想問幾個問題
2個月幼貓黎到屋企唔食乾糧,原本breeder話係食RC幼貓糧,之後我都買左包一模一樣,但佢一啖都唔食,之後買左wc比幾粒佢試,佢又肯咬下,但咬唔開,加水又唔食,罐頭試左幾隻都唔食
我落街買雞柳整比佢食就全部食曬,咁我就上網買左謍養粉(牛磺酸)同鈣片加落d雞肉到,之後試牛肉都肯食,再買小小雞心同肝佢都ok
依家每餐都咁樣比佢食,大便都正常。
問題就係
1.咁樣食法當正餐有無問題?會唔會有其他謍養唔足夠,例如一個星期食1-2次雞心同雞肝,平時食雞柳同雞胸當正餐
2.有咩方法令佢可以食返乾糧,依家有肺炎就話我日日係屋企可以睇住佢,我驚有時1-2日唔係到我比唔到佢食所以點都想佢食返乾糧,鮮食當小食咁,佢鐘意雞肉有無d乾糧係重雞肉味可以比佢試,breeder個邊話會寄orijen比我試
好想喊
貓貓一直軟便 帶佢睇醫生
食腸胃糧同益生菌一個月左右
啲便便明顯係靚咗同冇血絲
然後慢慢溝糧溝Stella and chewy 雞肉糧
而咖又痾返軟便同有血

究竟我要點做 唔想佢淨係食到腸胃糧咁慘
我個隻黎左屋企半年都係咁 轉左幾次都唔得 唯獨今次試左生肉糧 d屎即刻變完美 不過同時要留意下係咪對乾糧敏感同唔好餵任何罐頭先
我已經停哂小食罐頭 淨係餵乾糧
你嗰隻係邊隻?
食緊barf 袋鼠 我隻貓死都唔肯食雞
急凍生肉真係唔係咁易買 而且難保存 冇咁大個雪櫃會好麻煩
請問生肉糧係咩牌子
都要啲價錢
試吓Ziwi風乾生肉糧
之前我隻貓又係軟便同有血

一轉咗嗰晚啲屎即刻完美
主食罐就okay
仲好過食乾糧
整鮮食做正餐要研究好多野
要留意返個營養比例
每餐都要有分泌內臟
雞心係肌肉 唔係分泌內臟
一星期淨食1,2次內臟一定營養不良
而且要睇返磷鈣比 去決定食幾多鈣
最好買返預拌粉會方便啲

WC適口性係差啲
試下買凍乾雞肉鬆撈落去比佢食
我主子都係咁先肯食
我都係諗住轉呢隻!
貴少少 但佢便靚咩都值
諗住轉羊肉俾佢
唔該曬ching
但你都餐餐比佢咁食咁你出左去個陣點算
凍乾雞肉應該都唔放得耐
凍乾唔開水都放得耐 不過通常一比佢食就即刻食晒
凍乾雞肉鬆 好似人食個啲肉鬆咁
冇水份 放得耐都唔會滋生好多細菌
大推汪喵星球雞肉鬆
2個月幼貓未食過乾糧
之後應該返工時間會放定d 驚餓
我3隻都係啱啱2個月
一日3餐
會有自制鮮食同罐
起街市買20蚊一碟個d魚,蜆仔,雞肉,雞心,雞肝,豬肝,紅蘿蔔
無另加營養粉
蒸好哂所以食物,一餐主要無雞肉,加肝,1:3
加少少蜆魚吊味
睇醫生,醫生都無話營養不良個d
RC 上網睇有d人話好重味精唔推薦
同埋乾糧一開始我就打碎浸落鮮食到
之後就慢慢放去另一個碗
同埋轉糧唔好急,慢慢轉,轉一次食物都要有適應期,過咗就食多好多
我買咗oven baked 同forest 溝住食
好 因為真係完全買唔到wellness core
HKTV mall咪有囉 依家仲做緊特價
如果對貓B,
放長乾、早晚食副食罐撈蒸雞胸.
咁食法營養有冇問題
英國無
食太多副食啦
副食最多佔總熱量既10%
同埋好多副食罐都濃味
會食到咀刁哂
我都係接咗對B返來幾日,
義工之前係咁喂開.
幼貓有冇咩主食推薦
可能因為主食罐貴
汪喵星球營養罐
啱晒發緊育嘅貓b
巧能貴
買幾罐試食吓先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞