貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
對thrive 有興趣

Pm唔到
pmed
姐係隨緣
佢肯食就照畀佢
唔夠卡路里就無謂強求
最緊要佢開開心心食得屙得瞓得玩得
係咪因為每日食唔夠卡路里所以唔肥
我貓貓太瘦 成日磅佢都無重過
我都擔心食唔夠 但佢又有長肉
不過我哋有畀貓奶粉溝落濕糧畀佢
啲貓奶粉都唔高卡路里

你嘅貓貓係咪成日郁動所以消耗得多啲呀?
蛋白質/脂肪吸收得夠唔夠?
運動量呀其他都有影響嘅

我隻貓本身每日都食50g up
之後食厭咗 食得~30g
就開始加奶粉/畀主食罐 計返都夠卡路里
接返黎一個月肥咗一倍有多
貓貓淨係食罐頭,換左三隻乾糧都唔食,我有溝supplement 落去
計過係食唔夠卡路里
都幾跑得
想問下係咩奶粉?
隻貓轉左thrive 雞肉乾糧成日都爛屎,仲有兩包未開過,有無人有興趣接收?
貓貓食緊thrive幼貓雞罐同埋wellness core乾
頂佢個肺一罐罐頭先得嗰40kcal,其實點夠營養呢

我依家10am餵半罐、6pm收工返到屋企餵半罐、11pm訓之前餵半罐

齋罐頭一日先得嗰60kcal,罐與罐之間放乾糧佢又唔係食得特別多,我主子1.6-1.7kg,計過一日要大約250kcal,究竟點食先夠營養
我隻四個月大貓女 1.9 kg 計過大概每日250kcal
但係佢每日都係食唔夠 搞到我好鬼驚

而家盡量早晚乾糧長放
如果佢每餐濕糧淨係食20g 或少啲 其實正唔正常? 有時我要分到四餐或以上

有咩辦法可以令到佢每餐食多少少? 一來唔使嘥咗啲濕糧 二來又唔使為咁多餐

香港原裝行貨 Revolution 滴頸劑
Exp:08/2023 $180/盒
有意https://t.me/rambocatcat
黎緊會接隻2個幾月嘅貓B
我見到話乾濕糧消化時間唔同
咁如果返工時間比乾糧放題
我放工先開罐頭比佢係咪對佢消化唔好?
小貓唔識飽 睇住佢食到嘔
咁早食罐罐佢地會揀飲擇食
wellness core個餵食指引有講 同時餵乾濕應該每日最少食到半杯乾+1罐3oz
但因為佢係以佢哋嘅罐頭去分配,我睇過wellness core嘅罐本身kcal都高啲
所以我餵thrive又唔同計法

又唔敢亂比唔同牌子罐主子食 早兩日先食汪喵食到屙
我同你一樣都係餵thrive罐+wc 但我唔會跟足佢條Formula
乾糧餵早午晚3餐 每餐約30g 間唔中先開一罐俾佢當做獎勵
貓b始終發育食多少少唔怕
點解食汪喵可以食到屙
我同你相反,罐頭與罐頭之間放乾糧比佢,但感覺食得唔多。。。減罐頭比佢食多啲乾又會唔會好啲
我都想知一食完即屙,都唔知咩料
幾大?如果你係準時10、18、23呢三個時段餵嘅話不如試下唔好放中間長糧 改23餵乾
我成日覺得我d貓好大食
而家2個月,一日食1罐自制食物,計返有120g, 加50g oven baked 乾
三個月多啲,1.65kg左右

我係準時餵架 10 / 18 / 23
依家條友已經習慣23食野
定時定候去等食
準備接貓貓返屋企
3個月大得1.5kg
上一手食開Hills,評價好似麻麻地
幼貓糧黎講,N&D雞肉石榴係唔係最好?
定係其實唔一定要買幼貓配方
只要係靚成份,營養比例夠就合格?

見佢d鬚斷左好多
個主人又話係同其他貓b打架
驚隻貓營養不良
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞