貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
ziwipeak係咪加左價
收到
買左4罐 見佢果日唔係食好多乾先比
今日開始無得食LU
等緊汪喵~
之前試過汪喵凍乾又嘔
而家試ziwi風乾糧又嘔
睇嚟都係唔啱食生肉

睇下有冇人收購包糧
$200 400g羊肉味 餵咗幾粒only
另外仲有ziwi羊罐都唔食,$20罐 有2罐
https://t.me/lihkcat
想問下 4個月大貓一日淨係肯食到半個汪喵幼貓罐 正唔正常?
平時長放canagan 走地雞糧+怪獸部落鮮肉糧
新手聽日接5個月大貓b, 做咗少少功課
想問下糧方面係咪日頭可以放長乾糧, 夜晚餵半個罐溝水等貓貓吸收多啲水份?
聽講隻貓b食開royal crown呢隻牌子既糧. 係咪好重味精, 可以換一換糧?
換糧要溝糧,混合原飼料,7-10天內逐日提升新料餵食比例至完全更換為止。可避免拉稀軟便或嘔吐等不適應症狀。
你長放惹味乾糧 已經唔太肚餓就梗唔食淡味嘅罐頭
就算餵唔到全濕食 都建議要取消長糧 定時定候餵食
利申返shift 由兩個月幼貓開始養大兩隻 都係比汪喵罐+返工放低少量怪獸糧 三個月大個隻而家一日食到100-150g罐頭+-10g乾 七個月個隻就200-250g罐+-30g乾
想問下唔食罐頭, 自己蒸雞肉俾貓貓食得唔得?
自己整要計返所有營養比例
內臟、鈣磷比、牛磺酸、魚油、維生素etc/買綜合粉
否則只能當副食
想問餵濕糧既巴絲係咪日日都會幫主子刷牙?
最好就每日刷啦
我就堅持唔到
2-3日先刷一次
2-3日對我黎講都好密
隻貓有口腔炎,餵乾糧佢唔食,濕糧先肯食,刷牙刷到佢牙肉痛同埋有血,所以都無再幫佢刷過牙
係呀 餵完宵夜夾住佢刷 刷完先有零食食
agree
唔好話乾糧,早兩日用零食tum貓食藥,食咗3日零食,之後就唔係點食淡味罐
之後用咗一星期無零食黎train返
想問吓七個月嗰隻而家幾重
咁你個隻幾大幾重?咩品種?
4kg異短真係好大隻好聚手 啲肉實的的 抱過frd嘅乾糧貓真係鬆泡泡
想問下你三個月大果隻幾重?
我同你差唔多餵法 不過乾糧多過濕糧唔算太肥
有咩
我隻就黎10個月都係得3.1kg
唔知點谷肥佢
貴左
佢布偶 4個月得2.5kg
醫生話佢輕 可以長放糧
我試下唔放長糧啦
有冇歐洲巴打推介吓咩grain-free糧好
以前香港餵開oven-baked呢便冇得賣
啱啱領養咗隻8個月仔仔返嚟,義工冇俾佢之前食開嘅糧我所以佢冇經歷過轉糧,直接餵applaws雞肉三文魚冇嘔冇盛,啲屎硬淨
想轉Orijen但聽人講會爛屎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞