貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
隻貓之前腸胃炎完之後腸胃敏感 食完藥之後得處方糧先屙到靚屎
醫生話貓雖然係肉食性動物 但係會對蛋白質易敏感過穀物
所以我估唔係隻隻貓腸胃都afford 到高蛋白(同埋睇thrive 罐個成份係極簡單既高蛋白)
其實thrive 唔係無益 只係有部份腸胃敏感貓好似一食就好易屙軟屙爛 我隻貓都係咁
你睇睇個excel 其實除左thrive 都有其他糧
當然thrive 係大家一致認為比較高質既牌子 但我覺得如果隻貓食完長期屙軟屙爛既其實咁樣既吸收率都唔好
咁不如係excel 表到揀返啲其實無thrive 咁好但又above average 既牌子慢慢試 應該會有隻係腸胃接受到
當然有部份主人係好抗推比貓食處方糧 如果係咁就再問下其他人比佢食咩可以調理返腸胃 然後先慢慢轉糧咁
汪喵咁多種味都食厭?
我仲買咗好多
之前貓貓感冒睇醫生佢問我食開咩 我話thrive 佢又叫我買hills
買完食一次第二日就嘔返出黎
可能台灣野偏淡味
我今日第一次餵貓貓食nature's variety kitten罐頭
諗住卡路里高啲營養多啲
但平時貓貓食開肉絲
唔係好識拿捏餵幾多
其實係,我有隻貓食cheap糧食生肉就冇事,食thrive/wellness 就屙爛屎,加左益生菌都唔得

依家唯有逐款糧試到岩為止
有冇人隻貓仔絕左育之後,反而係變瘦而唔係肥?
佢食量同之前冇咩分別,一樣咁為食
真係睇唔透
我屋企兩隻西貓好揀食
而家連汪喵罐都唔食
湯罐又要揀味
淨係食魚罐唔食雞罐

最尾比佢地試左鮮肉主食糧啲西貓啱食先敢繼續買
一個月食差不多4包

Btw家下兩隻差唔多一歲先得3.6-3.8kg
有無秘方增肥
另外求貓頭增大方法
其中一隻貓頭細身大成隻小拳石咁
我岩岩都買左汪喵,每款罐買一罐
希望主子鐘意啦
佢地而家食開thrive罐罐好似唔多夠營養,同埋開始食厭左
食開thrive 應該都幾難肯食汪𣈴
我個隻食完RC處方後即嘔,之後唔肯食嘢,貓異工上嚟佢先肯食返,所以我對處方糧麻麻地
我查過thrive 雞罐成份應該ok,磷又算低,我都想問下醫生點解唔好,反而處方糧d成份好多都係人造嘢
我果隻都係得個身變肥個貓頭好似key上去咁
佢想你買hills緊係要講你食開個隻唔好
我另一隻係頭大身瘦
而家好困擾,好想幫佢地平衡返少少
小拳石有無相
唔敢po驚比人起底
個囡太易認
有無巴絲想要Canagan三文魚味? 買翻來主子唔食,想換雞肉味!
之前我隻貓糖尿病,個醫生堅持要我俾hills處方糧,
去查成份之後發現包嘢主要成分竟然有米同corn starch
糖尿仲食呢啲嘢係咩玩法
跟住我堅持要轉主食罐,啲血糖進步得好快
有時真係要自己求證下係唔係要信晒佢講,尤其係飲食方面
之前食thrive食到塞左條尿道
呢世都要食cd
已經開始餵罐罐
食得好開心又冇爛屎 感恩
貓真係無咩可能長期食同一隻糧
我隻貓食左兩個月id 罐依家聞到都唔肯食
尿道貓好似係要低灰質或or低鎂 (巴打可能要自己再求證search 下 睇下其他人啲分享)
睇下有無其他牌子罐頭可以替換 食多幾個月佢應該好快厭
同埋我覺得hills 啲罐頭真係幾臭
另外真係要飲夠水
我早晚餵半罐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞