貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
餵開thrive幼貓雞罐,始終都係唔靚屎,偏軟⋯
比佢轉下食汪喵肉醬又食到屙,唔敢再比住
其實罐頭係咪都要溝住轉
平時一日食一罐半thrive幼貓雞罐+wellness core乾少量放題
我隻貓未病之前係直接轉罐
後尾食汪喵屙爛 仲腸胃炎食處方糧
到依家都未成功轉返正常罐
好易軟便
thrive幼貓罐頭一罐先得個40kcal
其實幼貓食得多罐頭呢啲濕食易啲軟便呢個講法係啱唔啱
因為之前一開始淨係食乾糧係冇軟便情況
應該無關係架
我隻貓未食過乾
之前一日三餐都係食罐一樣係靚屎
不過我自己覺得thrive 罐係比較高蛋白
我懷疑我隻貓腸胃好似未搞得掂咁高蛋白
之前貓貓病 去睇獸醫 佢推介食hills肉醬 買左幾罐試下 食完第2日嘔返出黎
有無巴絲餵開生肉糧?
我本身食緊bigdog雞肉味俾兩隻貓貓 但發覺成日痾骨屎
黎緊想轉下其他牌子 大家有無咩野牌子介紹
乾糧多纖維 令屎成形啲 但唔係真係養好腸胃
講到高蛋白 我主子由細食罐一直靚屎 我除咗益生益有keep住俾消化酵素 有蛋白酶個啲幫助消化 唔知關唔關事呢
push!有冇人接收,主子唔食放20蚊一罐,有興趣tg我

隻仆街貓腸胃敏感要食ziwipeak罐先靚屎
訂左兩包怪獸部落鮮肉糧想睇下得唔得 點知佢唔鍾意食
上個月先訂 想放咗另外一包 有意留TG
追post好似好多人食thrive就痾,乾又係濕又係
我其中一隻貓A對99%乾糧同罐過敏,依家食thrive 無咩事但係佢唔鐘意食罐鐘意乾
Ziwipeak岩哂佢但係太撚貴

另一隻B就食咩罐都屙,但係好撚鐘意食罐食thrive 仲屙埋血

食飯要分開煩撚到
屌依家長餵thrive幼貓貓罐
便便有時都係偏濕咁
同埋卡路里真係太撚低,如果佢唔配合食下啲wellness core乾糧,根本卡路里唔夠

我轉汪喵比佢食佢又肚屙,都唔知轉咩罐頭比佢食好
我個隻依家要佢一日食一罐半到兩罐
因為佢對太多植物類都過敏乾糧99%都一定有
岩岩先睇完幾十個brand

Thrive 可能protein 太高年紀細既難消化
另一隻食咩罐都屙食乾先好少少,叫無咁軟

有無試下比生肉
年紀細難消化?!
但睇excel加綜合大量comment都係話thrive ok
已經係幼貓罐,但佢蛋白質高又唔啱幼貓食,間廠想點
我自己有4隻貓,有3隻食完無野,有1隻本來就食咩都屙
都好睇本身佢本身腸胃好唔好既
係好on9仲要睇佢鐘唔鐘意食
我試過買幾罐返㴝食哂,然後買左10pack 12罐裝DLLM又唔撚食喎
次次都係咁
巴打絲打有冇邊隻杜蝨介紹?
你指滴頸?
Frontline Plus幾好,杜得多啲唔同蟲
係呀
Thx
想問食依隻乾糧佢地d屎臭唔臭?而家轉左食ob 糧d屎臭到飛起
其實都臭架
但我又覺得未到臭到飛起
最緊要有靚屎
有隻喂開既流浪貓
可唔可以幫佢滴架?
3個半月貓 1.65kg
一日1.5罐75g罐頭+40-50g乾糧放題
但係近日少食咗乾糧咁
晏晝屋企冇人可能不斷瞓
見佢食都係集中夜晚先食

我定咗11點前後會餵罐頭
但係佢有時10點幾先走去食乾糧
我又會照餵返罐頭
咁樣對佢消化會唔會唔係咁好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞