貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
有無人知照胃鏡要幾錢度?
唔知係咪食錯野 成日嘔
除左thrive canagan之外 有冇肉絲罐推介
比佢試過k9 ,wellness core ,little big paw都係唔中意食肉醬罐 食淨好多
食開可以搵我訂一箱12罐, $21罐 https://t.me/slowball
Astkatta同rawz都有肉絲 成份都ok
汪喵都新出左 不過得一隻味
貓女 過幾個月15歲
一路都係3.5 kg
前排搬屋 瘦到3.1kg
最近又好難先重返少少3.3kg

想養返重d肥d e+好似有d瘦
唔知係咪老左 食少左粒粒
但都重有胃口既 開罐罐零食都好比面

但一食罐就食少左粒粒
罐又比粒粒無咁好營養

有諗過買d鮮蝦過佢
各位巴打有無咩意見
罐先好營養啲喎ching
下?真?
獸醫叫我要加粒粒係罐入面。。
我隻貓唔知對咩敏感
初初食thrive雞肉味都好地地 食咗年幾之後開始肚痾
驗過屎都話冇蟲 醫生建議轉糧 俾咗包乾糧佢食 一轉左糧就冇再肚痾 但我唔想佢長食乾糧
而家醫生叫我慢慢試邊隻啱佢食
試過canagan又會痾 佢鍾意食肉粒肉絲 汪貓星球佢又唔鍾意食
仲有咩主食罐推介
請爬文呀ching
主子自從食了零食罐就不肯食主食罐, 有咩方法可以令佢乖乖地食野
腎貓食緊汪喵銀養罐, 看完醫生話一日最基本要食到2個80g, 但現在一日食半個已經偷笑
餓佢(最多一日好啦)
其間狂叫都唔好提供零食
兩溝仲屙得勁 消化需要嘅時間都唔同
唔怕煩嘅轉生肉試試 我隻貓之前又係咁 驗完都照屙
轉咗生肉就冇事
虎紋貓女未夠兩歲
冬天好擦得,一開罐好快就清哂
但一過完冬天,近一兩個月食少少就抓地
反而比乾糧佢都仲食得多啲(食緊wellness)
罐頭不定期會換下,岩岩最近兩日買左Astkatta既罐
佢好似都算鍾意,食多過之前
之前都有食過汪喵,怪獸部落,後尾開始挑嘴唔食肉泥,除左汪喵挑嘴罐之前既肉泥罐基本都唔食
近幾個月都係餵肉絲罐(weruva,absolute holistic,daily delight,thrive)

各位巴絲有冇咩肉絲罐好介紹

白色肥豬王咩都食可以唔洗理佢
有冇人罐頭溝水 隻貓淨係飲啲水唔食啲肉絲
隻港女唔食汪喵 仲有好多雞肉味營養罐,有冇人有怪獸?想換
我隻貓唔識食肉絲同肉蓉 淨係飲哂啲水
之後剪到碎濕濕先肯食
佢係叫我磨粉再撈落d罐罐到
所以我一路以嚟要食粒粒好過罐罐
但睇左excel又好似唔係咁講。。

我以前一路都係買開副食罐再長期放粒粒
咁我唯有再大手買入d主食罐比佢

有錯請指正
fussie cat金鑽都係肉絲 我隻貓都ok中意
有冇人試過汪喵新出個肉絲主食罐?
可以試吓Monge
https://crazypetter.com.tw/why-is-cat-feed-bad/
其實google吓都好多參考資料
簡單來講乾糧嘅碳水化合物太高,蛋白嘅來源唔靚,添加劑多,口味重,水份少 長期做主食貓貓好容易會有腎病糖尿病等等 亦都會乾糧上癮,唔肯食口味較清淡但健康嘅濕食
所以大家而家都提倡餵返貼近貓貓喺自然界嘅食物原型: 生肉>凍乾>鮮食>主食罐>>>>乾糧
但係好多獸醫都會堅持要食乾糧同處方糧 所以一定sell你買 例如食乾糧食到脫水腎生石嘅貓就叫你食腎糧,人工去改變尿液ph值減少腎石,而唔係解決脫水嘅根本問題
食乾糧唔係唔得,但係每kg嘅貓一日至少要40-60ml嘅水份。為貓仔健康著想建議盡快幫貓貓轉濕食同埋唔好再餵副食罐,完全冇包含每日需要嘅營養 仲要大部份係魚底罐,口味重到轉濕食轉死你
多謝你先呀Ching
我今日都有睇緊d凍生肉糧
但我隻貓唔多食肉 中意d海鮮多d
但我都發覺海鮮無肉咁多蛋白質
等我比佢食左咁耐乾糧
已經揀叫做好d個隻比佢
希望影響唔大啦
如果貓貓唔大食
會飲水「浪」住左個胃
好似我地飲左兩大杯水先食飯
飲水飲到飽

我隻貓貓又係
所以要衡量下
想佢食多d就唔好加太多水
因為罐頭本身80%都係水份
如果本身肯飲水其實唔洗點溝水落去
一黎溝淡左肉既味道
二黎飲水飲飽左

可以試下減少溝水先
睇下佢會唔會食多左
貓貓四個月就嚟五個月
啱接佢返屋企一星期 前主人俾開RC佢
心儀緊wellcore ziwipeak定怪獸好
有無用家有feedback

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞