貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
1001咗,開個新post繼續討論交流

//Copy from 肥美絲@貓糧資料庫(7)//

乾糧罐頭生肉都有,如果有新出牌子無加到請講低

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hjy163OufDpiu5Y1VlN1ATCVcehya2t2Xmu3_lKnJak/edit?usp=sharing
係咪即係嗰隻脫水糧? 唔洗加水,可以好似乾糧咁放題ok?
係啊
你當乾糧咁餵就得
thx, 岩岩先訂左幾包thrive, 差唔多食完試下轉ziwi 先。
轉ziwi 係咪直接轉唔洗溝?

因為我隻貓對舊嗰隻糧敏感
所以先至直接轉
係咪即係嗰隻脫水糧? 唔洗加水,可以好似乾糧咁放題ok?
係啊
你當乾糧咁餵就得[/quote]
Ziwipeak喺風乾糧 好似係介乎生肉同熟肉之間灰色地帶咁 我都想知可唔可以同罐隔住餵 (如果當係生肉就要12個鐘)
同埋佢熱量高好多喎 食好少已經夠 我怕隻貓肚餓 所以遲遲未轉 淨係喺天下貓貓訂咗試食包
佢咁貴 你如果放題都好重皮下
隻貓依加5歲左右, 食開wellness ,但聽人講隻貓大左唔係太適合食蛋白質太高既貓糧, 想轉origin 算。 畢竟好似評價黎講,除左貴少少都冇乜其他缺點?

orijen我記得肥美絲有講過成份太多魚 有重金屬疑慮 睇吓你自己在唔在意啦
btw 點解大嘅貓貓唔可以食高蛋白糧嘅? 食蛋白為主係貓天性嚟喎 我見老貓主要都係在乎低磷飲食 想知
想問下貓貓宜家6個月大
1日1罐大罐 乾糧放題
打算7-8個月絕育 我估到時4kg左右
一日一罐大夠唔夠?
絕左育唔想再比乾糧
以我所知係老貓吸收能力會下跌
所以應該要食更多既蛋白質
防止佢肌肉流失
所以應該揀返啲相對低磷既肉類
貓貓食開生肉糧,驗血話肝酵素太高
有冇人都有同樣情況,係咪要轉返乾糧呢
雖然我覺得轉返乾糧就變相有飲唔夠水既問題,但好似易處理過肝功能有事
凍乾肉 如果同乾糧 /罐 一齊餵
應該要隔幾耐?
前幾個post提過可以俾奶薊護肝
不過我搵唔到多啲參考資料..
想問下各位巴絲其實凍乾係咪好過罐罐?
兩隻主子都聽話乾濕凍乾都肯食
之前一路食開罐罐加水
最近轉左凍乾就冇之前咁多尿
感覺好似飲少左水咁
因為真係好難溝太稀
咁其實係咪都係凍乾會好d?
最近由schesir魚味糧轉咗wellness 火雞糧
但隻喵唔太願食點算
之前逐少逐少咁轉
轉到最尾得返wellness core 就唔食
好苦惱
建唔建議買隻Thrive 好香嗰隻雞味糧溝落去?
如果貓貓食開個隻糧有小小肚屙情況 應該慢慢轉糧定直接轉會好啲?

考慮緊轉NUTRIENCE雞肉全貓糧有冇巴絲用開 知唔知門市邊到有?
隻貓貓早幾日走咗 有無人想接K9 170g 應該有30幾罐
6個月同兩歲,通常每次喂幾多罐頭?

我嗰兩隻食野食得好快,原本各一餐一罐75g,後嚟有次食完跳上跳落,嘔晒啲糧出嚟,就唔敢喂太多 宜家都係每隻半罐75g

p.s. 2歲偏肥, 6個月正常偏瘦 明明食既份量都一樣
留tg plz
其實有好多罐罐都好多水份,唔洗另外加,好似係
呢個好似隻隻牌子唔同,因為營養同能量都唔同. 有啲牌子會有指引
罐我會加,不過都係加罐既1/3 ~1/4左右。飲多啲水好啲

btw 兩隻貓一星期飲到2L 水 部水機2.5L 一星期要入一次水
因為而家天氣凍嗰兩隻野唔係好去部水機
所以食凍乾成日都好驚佢哋飲唔夠水
睇左醫生,食緊藥但都唔飲唔食冇乜精神咁一直訓覺

但仲會八卦下走黎走去

點樣可以引到佢食野連平時最愛零食都唔食
有無主子天氣凍會食少左野
連水都唔飲
要溝落罐頭度先肯飲
有無人要wellness core幼貓糧?
醫生話貓貓大個女可以轉成貓糧
有興趣留Tg
如果飲夠水應該冇事(?)
係咪怕高蛋白 個腎負荷唔到
今日發現包wc core 有蟲
上網睇一睇原來有前科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞