貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
前幾日去睇醫生
醫生話食無穀物糧會引致心臟病
但我上網睇無穀物糧好多人都係話對貓比較好
大家有冇聽過無穀物糧會引致心臟病
我大佬食緊thrive 糧
DCM好似多數係發生係狗
貓就唔清楚
我貓食緊 無呢個問題仲日日屙條靚屎
點睇kyli呢隻糧
雖然隻貓領養都唔想佢食得太差
而家四五星期大食緊instinct 罐
五個月
不過睇左醫生喇,係腸胃炎
不過而家已經好番哂
仲愈黎愈bulk,手瓜起展咁
貓貓4個幾月,呢幾日餵佢食thrive同canagan多,發覺食完都係少量軟便情況

今朝7、8點未餵罐,佢起身自己食左啲乾糧,唔係好多,食完有便便,係正常靚屎

隔咗一陣照返我平時餵罐嘅時間(9點幾)
食完隔左陣佢又再屙,但係就有軟便
咁係咪代表係個罐罐嘅問題?
定係餵乾濕糧太密嘅關係
大家會唔會得閒轉下乾糧?
主子一歲,一路都食緊thrive乾糧同罐罐
So far都冇咩大問題
呢排餵緊佢食冰島astkatta罐,不過excel表冇乜資料,大家點睇呢隻牌子罐罐
想請問6個月幼貓乾糧有d咩介紹?
貓鋪介紹我食josera 原來睇返表係不建議
我最近係公司附近都見到有流浪貓
想問係咪日日都要去餵?
我上網搵好多都話日日要餵 有啲就話2-3日都得
我諗住一星期餵2-3日 係咪都可以?
我都係見到有人餵先發現到佢地
但我呢幾日都唔見佢冇得問究竟有幾多人/幾耐餵一次
如果我一星期餵2-3次 我睇aatu好似唔錯
你最後試咗邊隻ok?
我覺得係本地牌子扮冰島

利申 買左佢d吱吱棒未試
我見佢個網站都好新,2019年
同埋d罐好多都係魚底,不過聽講好似淡味d
買咗南瓜+吞拿魚+雞味,貓貓都幾中意食
利申 主子中意肉絲罐
我家貓貓食thrive, 冇食乾糧,但係唔屙大便,幾日了
點攪好
見有巴絲都有買怪獸部落既糧俾主子食,但我見excel表又無講呢隻 早排係怪獸部落買左d濕糧俾2隻貓食,見佢地都鍾意食,見佢都有乾糧、魚油同排毛粉買,其實呢間野d野係唔係都ok?
長餵濕糧既巴絲你地幾耐會幫主子刷一次牙?
盡量一日一次啦,之前睇獸醫都話就算食乾糧都要一日刷一次

已經有人話過收唔到貨
咁平緊係無好嘢啦
唉我都有同樣問題
我懷疑食乾濕糧個時間太密
未消化得晒
停咗2日罐罐又正常返
之後返工前俾罐 放工俾罐 中間唔放長糧又變返靚屎
Nature's Variety Instinct 雞肉幼貓罐頭
食咗一個月都靚屎
屌今日隻貓直頭嘔
便便又唔靚
都唔知thrive罐係咪真係唔適合佢

嘔吐物慎入

今朝10點幾便便,然後係唔靚屎
跟住我開罐頭比佢(平日食罐時間)
佢食唔晒然後周圍行下,突然就嘔

但嘔完仲有精神玩,隔一陣仲諗住再去食食剩嘅罐罐
所以都唔知咩事
可能真係消化唔到
佢呢幾日有精神有食慾嘅話
轉罐罐再觀察吓

有冇試吓俾益生菌佢食?
有呀 今日加左益生菌點知就嘔
第一次見所以都唔識點做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞