貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
applaws乾同罐hktv有
罐唔怕多,我不嬲全濕加乾放題
3個月而家都好健康活潑
不過applwas 罐有d唔係主食,要睇清楚
請教下啱啱領養左隻初腎老貓
咁醫生當然話要食處方罐啦但佢一食就嘔到七彩
唔敢再俾佢食了
我做過好多功課搵d低磷老貓罐,weruva, 汪喵銀養,kattovit,無隻啱佢食
佢中意食thrive個d,我計過d磷其實都算低,魚底個d都係,成份又好但唔知點解無人推薦過腎貓食thrive。其實係咪應該繼續食?雞肉罐佢好啱但又怕太高蛋白質,魚罐又怕重金屬
我兩隻貓貓轉咗依隻糧 一直軟便
係咪唔啱食
多謝你俾個家佢肯領養老貓
會唔會都整吓鮮食湯同埋食魚油
https://youtu.be/Eayg0OhQUa0
幼貓 想食肉醬罐 高卡D
除左wellness 仲有邊隻牌子推介
仔定女 幼貓通常每日體重都有增長
三個月1.5kg左右差不多

自己google爬文check下要食幾多
幼貓一日分四五餐都ok
而一罐80g我都好肯定唔夠食
https://www.dogcatstar.com/calculator/

痾軟放屁好多原因
可能係敏感 都可能係佢肚餓食太急
又可能係你餵糧/罐(熟肉)同 凍乾(生肉)相隔太近 消化唔切

btw你男朋友
我家貓貓 耐唔耐就有血便同軟便 食過益生菌 好過一排又冇用 想問下大家有咩建議?睇過醫生又冇咩事
除左血便軟便 玩食 精神都好好。
點可以吸引猫食多d 蒸肉
建議如果貓仔本身唔太大食
可以全日比乾糧
夜晚返到屋企先比一至兩餐罐頭佢

因為罐頭卡路里其實好企
大概平均1.5g =1 kcal
但乾糧1g = 4 kcal
一日一罐一定唔夠
寵物店一日兩餐會長放定收返?

生熟prefer隔8-12個鐘
消化ph值唔一樣 可能適應唔到肚痾

幼貓prefer長糧/一日多餐 (4次up)
每次食少少 例如每餐30g
唔會一次過食到一罐80g
通常成貓先會一日兩餐

我自己個隻英短三個月多啲
朝早長糧食到40g
放工半罐 訓前半罐

你驚佢太飽可以隔三個鐘 畀少少睇下佢食唔食

做法同寵物店唔一樣架喇
正如都有醫生叫唔好餵生肉
都係睇你點揀
1. 唔一定需要跟寵物店餵食的方法
2. 2-3匙唔知佢幾多g一個湯匙
3. 買個煮食用量重計,我每日都會計佢食量,突然連續食得少左好多身體可能響起警號
4.唔好亂搞bb貓佢地個肚,好易肚屙
5. 唔好信罐頭既參考食量,2罐80g可能得160kcal
你養返佢一排 等佢習慣咗新屋企先
之後再慢慢轉糧啦 驚佢大壓力
幼貓食得就畀多啲佢食 發育緊唔怕肥
太少喎
幼貓一日好似都起碼要300-400 kcal
之前睇醫生佢話有貓如果食到就俾佢食
因為係唔會有過肥嘅幼貓
一罐70g貓罐大概都係得70kcal
幼貓邊使減肥㗎 佢食到幾多就俾
用汪喵計數機1.1kg都至少要180Kcal/day
如果你一日餵得一罐 仲要係肉絲罐(eg thrive) 一罐得70幾Kcal 邊度夠佢發育呀
肯食既話食肉醬罐高Kcal啲都好好
生熟唔好混餵 一係就罐加乾 一係就全凍乾
我當初接返黎 貓貓好快適應 肯岀黎玩 抱得 煲水 所以3日就開始由rc轉罐 所以觀察到佢開心冇壓力之後就可以試吓啦
幼貓食到就比佢食 冇軟便就得 可以去計返每日卡路里需求 如果食乾糧為主 記得補水 每kg 40-60ml/day
我放假會整下嘢食俾佢呀,不過平日要返工賺錢買罐佢同仲有隻一共日日至少食4罐,我唔想佢哋食太多乾糧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞