貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
如果係新嚟嘅貓 唔俾掂唔俾摸 可以點刷牙
你同佢熟咗後,就訓練啦。
https://youtu.be/UMOaWM9cweU

我隻食全濕糧,黎咗三個月就發現有一小塊仔牙石,搞唔掂,一定要刷。
一開始訓練係好辛苦,打仗咁,起碼預兩個月,先真刷到牙。
而家成功咗每日2分鐘就刷到。
想問點刷入面d牙
定佢咬咬下當刷左
唔洗刷入邊,之前唔知有間大學研究過,話入邊貓自己清潔到。
有冇人隻貓唔太食罐,
汪喵、thrive 都要喂到咀邊先食.
反而乾糧就衝去食

利申: 大約7個月大, 未切蛋蛋
餓咗兩三日屈服咗 而家全濕 臨瞓比幾粒乾過口癮
你返工唔放乾,
剩係早晚喂???
鍾意食乾嗰隻成貓先領養返嚟 都搞咗一排先轉到濕
仲有一隻細細個就食開濕食 佢細個時係早一餐收工一餐宵夜一餐咁餵
你嗰隻7個月三餐都夠 擔心就返工畀十粒八粒乾糧比佢過吓癮
一忽得多 啲屎忽鬼貓就唔願食濕 喺到餓住等你比乾
同埋濕糧買多幾款唔同牌子同味 冇咁易食厭
我試左幾隻牌子隻貓b都肯食,咁係咪就唔使買死一款比佢食?
貓貓係有混血既豹貓,聽義工講係因為豹貓腸胃問題,食咩牌子既乾糧都會痾軟便。
問過獸醫聽佢講食左一段時間Royal Canin 既水解蛋白糧,便便係成一條條,但係呢款糧好似無咩營養又唔健康,所以上個月試下幫佢轉糧。

呢排轉左thrive 既乾糧,佢好鐘意食呢款啲糧,但係便便變返水狀,食益生菌都無咩幫助。不過貓貓仲係好精神,完全無唔舒服既症狀。
軟便佢有時會整到,始終都想解決呢個問題
有冇都養緊豹貓既主人,想問下你地隻貓貓有無軟便問題好嚴重,有無方法解決?或者有冇其他人有啲糧推介比貓貓試下?唔該晒
我隻貓10歲,早排幫佢轉dr elsey乾 貓糧就嘔,睇完醫生,食左幾日處方罐罐又無事,跟住再比dr elsey 乾糧 又嘔過,係咪高蛋白得濟,老貓唔受得?
佢無食到所以都唔洗留意
本身食開 Nutrience SUBZERO 貓糧 - 凍乾雞肉- 雞肉火雞海魚,衣家想轉 Ziwipeak ,但想知佢幾款肉有咩分別,好似見過話每款肉係for 唔同要求,例如毛皮關節之類,有無ching 知?
買咁貴嘅唔食
有無人每日1主食罐+1副食罐+些少飼料?
貓貓d屎一粒粒 唔係長條 同佢食既糧有無關係 定飲唔夠水
想問你地點餵魚油?
今日收到iherb 先知原來係咁大粒
我隻貓會lam但係唔識成粒食
係咪要吉爆佢等貓貓自己lam?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞