貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
呢到有無人隻貓食開NUTRIENCE Subzero 橙袋
食左大半年 中間有轉過其他糧
呢排轉返食呢隻 都相安無事

1號開左包新既subzero
完全唔食 寧願餓都唔食
反而一開罐就衝

呢家一日3個罐佢都肯食無問題
係想found out 到底係乾糧問題定佢胃口轉左
SORRY當我冇問脫水糧 太貴
條貓條係咩成分
好少見食條嘔
梗係好啦
不過乾幾百蚊一大包 脫水/凍乾先得個幾百g
有時間自己自制鮮/生肉好過
啲貓係咁仆街
食耐左隻糧就會厭 寧願餓都唔食
煩到仆街 一歲之前都無試過咁 就黎兩歲就成個仆街仔咁
幼腦係會密密食成日都餓緊
所以你keep住餵少少係啱嘅
如果驚佢唔識分開幾次食
不如準備多一兩個碗
放喺唔同地方畀佢
等佢行過先自己食?
瘦咗真係唔得係咪食厭咗?
同埋ciao啲零食好重口,真係獎勵先餵好啲,唔好一日一條咁樣
好難食返淡口糧

試下轉糧/罐/肉類、定點餵、禁零食
都唔肯嘅餵住副食加營養粉先 再諗辦法

之前我個隻都食厭舊糧 8個鐘無畀嘢佢食就屈服咗
我嗰隻半歲已經係咁

有無人接收貓貓唔食
睇得出你好愛主子
但係主子唔愛我
淨係支持台灣罐
追post話適口性低 原來都OK
Solid Gold 素力高Indigo Moon 無穀物全年齡抗敏配方雞肉貓糧

點睇??
想平放袋Instinct幼貓糧4.5lb 未開過 exp:05/2022
https://t.me/slowball
有冇人餵全凍乾

我隻喵差唔多一歲,係佢半歲個時試過轉全生肉,但係佢食都唔食,之後轉左熟食一排(因為佢極鐘意食熟雞柳),近呢一個月同佢轉左ziwipeak 風乾肉,初頭佢餓足全日都可以唔食,就算依家佢依都只係食少少(eg 1餐0.3 scoop, 佢只係食當初嘅細半),試過用熱水開,又試過加蛋黃,唯獨係用ciao棒吱少少落去先呃到佢食一d,有冇同路巴打有方法教路
已經正式轉左,仆街之前食thrive幼貓罐+wellness core乾啲屎Keep住都係偏軟唔成型,再轉食肉醬,可以成型但就一粒粒唔會一條。

依家再轉keep住一日三餐canagan 罐再少少乾糧放題,日日靚屎
你轉左邊隻乾
我諗住唔再餵thrive乾糧轉另一隻
有冇人知如果停食舊乾糧一星期
一星期後比新乾糧仲洗唔洗慢慢新舊咁溝
而家少少thrive 都唔想比,要抹屎好大壓力
點解咁多人Thrive+ Wellness core
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞