貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
google form 既A 級靚糧
ziwipeak隻風乾糧我個兩隻勁鍾意食一拎出黎就勁興奮
有冇邊啲糧增肥好, 隻衰貓明明食好多野, 但係都偏瘦

p.s. 黃貓, 有定期杜蟲,好活潑
佢地係咪由細食到大?我個隻依家11個半月,4.5kg左右,每餐比3分1scoop佢都食淨好多
我起qpet 買
幼貓綠色糧 5lb 286
hktv 有d賣3xx, 有d 網店288
我諗無咩問題,由佢地食糧開始
我朝早8點放定自制鮮食,乾糧50g, 7點返到屋企通常有淨少少乾糧,鮮食碗清哂,之後收走乾糧碗,再加少少鮮食or 85g 細罐,我臨訓11點左右再放一碗鮮食
佢地好細個就識慢慢食放開幾次,so far 3個幾月無試過食到嘔,無飽得濟餓得制
但呢個practice 要weekend都行,如果想俾零食就取代7點個餐
之前試話新年我遲起身咗,之後食飯時間亂哂
乾冇轉呀,只係冇再食thrive幼貓罐
乾糧慢慢溝,不過如果主子都肯食新糧嘅話
慢慢再愈溝愈少然後就全轉新糧
我自己係咁樣
但溝埋食奶晒野
間唔中當零食俾佢地食喳
平時食罐做主餐
隻貓食左幾年既乾糧買唔到,可以點換新糧無得溝住黎換。搞到而家日日都比幾罐罐頭佢食。佢好大食明明以前咩都食

另外佢之前中左fhv1,岩岩食完兩星期藥,係咪都繼續日日比幾罐罐佢食食多一排先再搞乾糧問題好?副食罐湯罐主食罐佢乜味都食係至多某啲口味無咁好

好煩惱
負擔到索性轉全濕食囉 對貓仲好
同問
明明見佢食量正常,但係就愈黎愈瘦
我果隻都係黃貓
負擔唔到同埋想佢地棚牙靚仔啲
最最最主要原因係仲有另一隻老貓係到。老貓一星期先一罐罐。之前隔離都還好,而家成日開罐比隻細食,隻大既脾氣變得好暴躁
無得懶喎 慢慢溝啦
或者你停咗thrive糧 唔好畀佢食
再畀少少新糧 每日加少少噉換
你突然間轉糧 腸胃未夠時間適應
又再屙過你就煩喇
幾多歲呀?佢活動量好大?
如果愈嚟愈瘦都係睇吓醫生好啲喎
體重下降唔正常
食乾糧同棚牙靚啲真係無關係
你諗吓平時食完餅乾 成口牙都痴住啲餅碎
唔刷牙咪又係藏菌發酵生牙菌膜
所以食乾濕都要日日刷牙

不如你開罐畀細貓都畀幾啖老貓食啦
等佢啹啲 開心啲

Btw你等佢身體恢復好先畀佢換新乾糧會好啲
費事佢太大壓力
第一日只俾兩粒,之後每日兩粒咁加俾佢食,加到正常為止

食緊呢隻有冇問題?接返黎就開始食,宜家8個月大
我見google form得b grade,我係咪要換隻A++俾佢,唔係好識
求乾糧推介

我隻貓之前食wellness core同ziwi都痾血
之後轉過thrive乾糧終於冇血 但就軟便 痾到佢冇mood

試糧試到就嚟窮
係咪雞肉/火雞/海魚 全貓糧
兩隻貓貓食緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞