貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
會唔會對某啲肉敏感?我果隻一食雞同吞拿魚就軟爛
我轉食緊ziwipeak
想試下轉ziwipeak風乾糧 邊度買最抵?
試吓益生菌

我主子4.5個月 2.8kg 全罐加每日比益生菌 消化酵素 間中比魚油 養咗2個幾月只試過2次軟便 白滑毛厚
你主子一餐食全罐?一日嘅飲食係點安排
佢一直都係一日4-5餐 各種罐頭輪住俾 細個食肉醬多(主力汪喵幼貓罐) 而家就俾多啲肉絲佢咬下
細個食唔到咁多 就一餐~30g罐 一路慢慢加到而家60g一餐左右 6 7個鐘一餐(佢會準時肚餓) 有時返工就擺低20g乾糧
細個就每日俾益生菌 酵素 而家就隔日俾
同埋想問下3個月幼貓除咗食thrive幼貓雞罐仲有冇邊啲推介
我見好多巴絲都講汪喵嘅幼母貓罐,如果除咗罐之外會食乾,一日食幾多罐先夠營養

我計過要250kcal左右,thrive一罐先40kcal,依家一日三餐罐每餐半罐,再加wellness core放題
肉醬罐會高kcal啲 幼母貓罐100g已經有120kcal
如果可行 建議取消長糧呀
轉頭去試下買汪喵幼母貓罐比主子試下先
不過佢間中有軟便情況,食呢隻罐冇咩問題?

依家餵thrive一餐食唔晒成罐會放雪櫃,拎出嚟有時直接加熱水變常溫,唔知係咪吸收太多水所以軟便
有無奴才試過natural greatness隻乾?
我喺元朗買205蚊羊肉 400g
又加價了然後
你貓貓幾大?400g夠食幾耐
我6個月大貓貓好憎食乾糧
我隻貓今年5歲
買400g俾佢試一試食
好撚鍾意食
我隻肥貓冇試過食幼母貓罐軟便 反而係試過對鴨肉軟便 所以試新罐我都係試一餐 observe兩日屎先(可以碌上幾個reply我有打佢一日食啲乜
我都會雪櫃拎出嚟加10ml滾水 我諗應該唔關水量事喎?係成條軟定尾段軟?如果尾段有可能係食太多
軟便優先推薦試益生菌呀
btw 取消長糧 定時餵食 可以俾腸胃隔餐之間休息吓我覺得都幾好 不過代價就係主子會6am踩醒你餵罐
主人食開WELLNESS CORE INDOOR, 唔知係咪難消化, 見佢有時嘔返未消化一粒粒出黎
轉咗
"TIKI CAT
Born Carnivore™
無穀 雞肉/魚
全貓糧"
一溝少少落去就即刻狂食
三個月大貓貓餵緊ziwipeak風乾糧 同 k9罐
見到話食生同熟中間要隔耐啲,
朝早至下午2點比糧,夜晚9點 打後兩餐罐
定係
日頭兩餐罐,隔 7-8個鐘後三餐糧 會好啲?
主要唔明嗰12個鐘係生肉後食熟肉,定係熟肉後生肉(定係兩者都係)嘅時間

仲有想問,其實揀k9罐係見好似唔錯,但本身prefer濕食方面都餵生肉,ziwipeak嘅罐碳水化合物嘅含量十幾%,想問有冇啲咩選擇?(急凍生肉屋企雪櫃唔夠大)

唔該
岩岩餵咗汪喵營養罐 聞到都覺得好好食咁隻貓喪喵衝住食
凍乾生肉啦
唔洗放雪櫃
食嗰陣浸水壓爛佢就餵得
如果遲啲可以搵到辦法雪櫃空多啲位,
ziwipeak風乾糧 同 急凍生肉都餵又得唔得?
買落咗啲罐罐但依家同主子轉生食,想睇吓有冇人想接收
主要有汪喵營養罐,怪獸部落嘅一種同兩種肉罐(每隻味2-3罐嗰陣買嚟想樣樣都試吓) 同埋thrive嘅幼貓罐

錢嗰方面可以再傾,希望唔好浪費
有意 total 有幾多啊?
jpets 370 1kg
算唔算抵
汪喵44罐(22+22)
怪獸13罐(2+2+2+2+2+3)
thrive 幼貓19罐

講漏咗
仲有怪獸嘅98%鮮肉糧 兩包未開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞