貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
隻貓11個月 開始唔食汪喵 可能厭左

一日食得一罐細 有咩罐推介
thrive主食罐有冇ching比緊主子食
見都幾多人推介 但個表有幾格紅色

如下
有,隻貓淨係食thrive 主食罐
同埋天生細食
最多每日都係食50-60g糧加70-100g罐頭
點計都唔夠卡路里
有時衰到每日食40g乾糧
果日就開多d罐頭比佢食
我懷疑佢太懶 成日唔郁 所以唔食野
本身屋企長期有人
所以兩隻主子(一隻4個月1隻半歲)都係全濕糧 再加D白烚雞胸肉
但因為過多排屋企個個都番工
所以諗住朝早放長糧
想問下有冇巴絲隻主子食開怪獸部落嗰隻98%鮮肉主食糧 800G
有咩評價?
因為本身罐頭都係買開佢地既主食罐
諗住一次過訂唔駛煩
點樣可以吸引猫食自製蒸肉?
放題我都係預3/4杯乾糧份量左右
2個幾月都叫早食罐罐?
唔係應該由細同佢食罐好啲咩?
其實真係睇貓貓
的確罐頭係營養健康好d
但係佢量多卡路里少
貓貓好易食過多
一黎易屙爛屎
二黎試過食太多消化唔好結果胃炎
我隻女食完1罐之後 bb糧食少咗好多一份早餐可以10個鐘先食完
搞到轉緊Ziwi羊肉 溝埋一齊之後佢又識搵羊肉食留低d bb糧唔食
咁我應該點樣安排佢飲食好啲?
之前主人比凍乾佢食
但係長期食凍乾太重皮
我覺得無衝突,無話一定要全濕或全乾,我就長放乾糧,間唔中餵下罐罐
唔該曬咁多位巴打
慢慢轉終於轉到
主要食糧
依家都會比佢食鮮肉當小食
原來wellness都有分咁多隻
我仲以為隻隻都叫wellness core
自製食物有無落返齊啲營養呀?2個月大發緊育係食多啲㗎
幼貓糧好似會高卡路里啲
啱貓bb發育
幼貓乾糧仲有wellness core
雖然有人話過有蟲
乾糧唔好溝埋 試吓分開放
有加呀,有輪流買好味xx 同怪獸xx
我隻貓依家就係咁。。。
罐頭量多卡路里少,又易軟便
依家配合緊益生菌睇下會唔會有改善

但卡路里不足都係要解決
想train隻貓貓剪指甲唔驚
上網睇用肉泥小食好似方便d
乾嘅小食唔可以餵咁多同埋我隻扁鼻貓又難得食到
唔想餵日本牌子嗰d重口味肉泥棒仲有咩選擇
取消長糧定時餵食睇吓有冇改善~
我隻貓接返黎就冇食過其他糧 剩係食怪獸糧
所以冇得比較 不過佢食開全罐 喺我返工嘅時候先會放低20g乾 只可以話冇軟便冇嘔 7成時間肯食 都幾香但唔係rc個種勁重口勁油嘅感覺
汪喵幼母貓居然軟便 好似點咗你咁添
會唔會係食材敏感 或者一次食太多?
或者可以考慮吓其他牌子嘅肉醬罐?NV instinct, k9都有122kcal/100g 不過我主子台灣胃 歐美罐一律唔食
可能一次食太多,我平時thrive一餐比半罐佢,嗰日汪喵照比半罐,佢都食得快,但食左一半就行去貓砂盤屙
好等我試吓 thx
我隻貓都係異短 佢初頭剪我都係俾朋友買黎嘅肉醬條 (我都怕重口味唔想餵),但就會揀雞肉味同埋只俾半條,而家唔係太驚所以通常剪完食幾塊風乾雞肉餅當獎勵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞