貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
我有時會比怪獸部落主食罐
睇心情 可能一個禮拜一次咁
Ziwi乾糧4kg $400?求介紹邊到買
呢個價 有幾個網都係

天下xxxxx
但係336就真係好平啦
唔係1kg $400咩
係喎,我都睇錯埋
應該講錯姐,好似無出4kg 的
新手貓奴
隻貓貓宜家5個幾月 公貓未絕育
得2.1kg
想幫佢增磅
宜家餵緊一日3餐
2餐鮮餵1餐乾糧浸水
請問應唔應該加多一餐濕糧
定長放乾糧好?
另外如果想增磅
有冇咩糧推介?
Thx 🙇‍♂️🙇‍♂️
乾糧黎講最抵食係咪wellness core
餵左年幾都唔覺有蟲 睇完d圖真心驚
想知點解要乾糧浸水?
同埋你想佢肥啲
應該將鮮食轉食罐頭會比較好啲
儲肥仔 食肉醬罐係比較好嘅選擇
Sor我打得唔好
我指我隻貓4kg
因為當初貓舍主人咁樣食開
咁係唔係即係3餐轉曬罐頭好d?
醫生推薦我隻貓食心寶 台灣野嚟 牌子叫寵特寶 佢出唔同犬貓supplement 你可以睇下
係咪要有醫生紙先得?
好似唔洗 我喺診所買 當然會貴啲

你上網搵搵睇下有冇
想請教下大家啲保養品幾時開始要食?
我見有好多種,有冇邊啲野係必須補給?
我連貓都未接,接既時候都係兩個月大所以怕買多怕錯左
魚油丸,吐毛,益生菌,乜酸物酸大概都知有咩用
但係係到驗身發覺有某種野唔夠先要用定點?
冇話必須 有啲人淨係乾糧都養到隻貓好長命
我隻貓由細病到大就食好多supplement
你講嗰幾隻都可以買定 都係常用同有用 但唔洗日日食
新手貓奴 嚟緊會接隻4個月貓貓
之前佢一直食開Royal Canin
我諗緊之後會幫佢轉糧 (諗緊wellness core)

大家覺得我應該轉全罐頭 or 罐頭+乾糧長放
如果係後者嘅話 應該點樣轉糧

應該一次過換晒兩隻糧
定係先換一隻 之後再加返第二隻
我隻貓打針個時問過醫生幾時要開始比吐毛膏
醫生話其實啲如果佢自己身體正常貓本身係連吐毛膏都唔洗食 吐毛膏只係啲潤滑劑食落肚既毛等佢自然排返出黎就得
到佢靠真係自己唔得 真係嘔毛球先比佢食
我隻貓就5個月大 3 4 個月大個陣腸胃炎又腸胃易敏感 好返之後都有長食益生菌做保養
都係比你做參考
個個隻貓都唔同體質 睇下你隻貓貓有咩需要就比咩佢
求救 已經睇過超過4次醫生都搞唔掂
屋企兩歲貓貓 食緊半凍乾半貓糧(汪喵+thrive火雞糧)
見網上話太油/含肉量多會導致皮膚問題 想問係咪真

因為由年尾起貓貓開始有黑下巴 皮膚問題
愈生愈大撻去到心口位 醫生話見到好多細菌
醫到依家食過好多抗生素甚至類固醇,擦藥膏都好唔到
有段時間好左少少 得返下巴細細撻 但後尾又擴散返

初初以為佢會唔會係敏感 所以先轉左凍乾比佢食 諗住健康啲 會唔會反而係害左佢
我隻貓IBD
跌左1kg
之前食開orijen
想轉全濕糧 有冇經驗轉邊隻好
如果afford到就全罐頭定時定量食最好
睇重量計返佢需要食幾多
4個月咁細驚餓親佢既話
乾糧長放都可以
不過絕育後就唔好
好易食太多有肥胖問題

罐頭既話唔洗溝住黎轉
直接轉就得
乾糧先要舊糧溝新糧慢慢轉
同埋最好等貓貓適應左新環境之後先再轉糧
貓貓係肉食動物
唔會因為食得肉多有問題
啲糧太油係會有機會引致黑下巴
有冇試過換陶瓷碗
同埋勤力啲洗碗

有冇試過食返單一肉類
搵返佢係咪對某一種肉敏感
或者轉糧
有時糧入面某啲成份都會敏感

Btw食太多抗生素好易搞到佢有抗藥性
以後有咩事食咩抗生素都冇用
試下睇下其他醫生
同埋見過好多皮膚問題既case都係食生肉之後有好轉
唔係凍乾 係真生肉
睇下你會唔會試下
有呀已經用緊陶瓷同日日有洗碗
我依家同步都嘗試轉緊新魚肉糧 不過佢之前明明食開都係果啲肉類但都無敏感 我都唔知係唔係食物問題

我都好驚食太多藥唔好……睇左好多次醫生又打抗生素針 又食藥 又茶藥膏 樣樣都有抗生素 依家仲轉介左我去睇另一位內科醫生 我怕到時又係要食一堆藥 唉
轉醫生都唔知轉邊間好 驚去到又係食返果堆藥
好唔該晒
佢一直食緊 從來都冇轉過?
之前睇過話長期食同一種肉類
都會令到對個種肉類敏感

你隻貓絕左育未
我主子未絕育都有皮膚問題
睇左兩個獸醫搵唔到原因
絕左之後慢慢都冇事
所以懷疑係內分泌問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞