貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
試吓轉ziwi風乾生肉糧
早排轉咗 啲屎真係冇咁臭 同啲毛滑咗好多 多咗光澤
有冇人餵過怪獸部落嗰隻每日酵素?

我餵完嗰日隻貓啲屎就會臭過平時
請問正唔正常?
我俾主子食之前會試食左先
Thrive火雞乾糧好難食,所以諗佢係咪都係咁諗
我都買左,諗住逐啲加俾佢試下
平時佢柯啲屎真係好臭,肚柯係比平時臭既10倍
想問有冇人研究過kakato乾糧?
我隻貓勁揀食 咁耐以黎試過幾次轉糧都失敗
佢係寧願絕食都唔會食唔岩自己口味嘅糧
但早幾日拎到包kakato 乾糧俾佢試
佢竟然勁岩食 不停食
加上d糧細細粒 貓貓本身冇左d牙 好似都幾岩佢
不過唔知隻糧好唔好
新手養貓 5個月大 黎左兩日
買左thrive幼貓罐同Orijen雞肉乾糧
淨係肯食罐
試過混幾粒乾糧入去 lai幾下就成碟唔食 點餓都唔食
仲可以點氹佢?
我有餵過,啲屎又冇咁臭
可能試吓放埋益生菌

同埋酵素需要時間去分解蛋白質
我通常會放喺食物,5分鐘之後再比貓食

貓屎真係好神奇
臭唔臭,有時睇心情
So far ,養左兩個月,每星期都有餵酵素,益生菌,
爛屎次數少於五次
如果你唔介意貴少少,淨係食罐好過食乾糧
我兩隻都有餵啊
佢啲屎超靚

唔知點解幾次都係
餵完酵素嗰日啲屎臭過平時
全新
Thrive Premium Plus 無穀物貓糧- 雞& 火雞肉1.5kg
好味小姐主食罐 雞肉味同魚肉味各一罐
喵汪主食罐80G 2罐 紐西蘭草飼牛肉及山野鵪鶉鳥
Schesir 副食罐70G 2罐 吞拿魚及雞肉味
汪喵星球 消臭抗菌噴霧 300ML https://www.dogcatstar.com/product/deodorantspray/
PLOUF 貓shampoo
富士貓之王樣 三倍速 天然玉米豆乳豆腐貓砂 原味 17.5L
用過
L-Lysine 用左三四粒左右~
汪喵星球 排毛粉 只開過看蓋下未用
汪喵星球 益生菌 獨立包裝 用了3包左右
汪喵星球 胺基酸 獨立包裝 用了4-5包
主子不在了 用不著了 有無巴絲接收
500全走 荃灣或旺角MTR 交收
https://t.me/wai8686
有冇食開生肉主子?
香港自家品牌火雞同兔 100g pack
肉粒裝 只有肉內臟同骨 冇其他營養補充品
我主子唔食呢兩隻肉 有興趣留tg
平讓
有冇貓貓食緊Go呢隻乾糧
我由上個月開始訂,間間都話受美國疫情同暴風雪影響,都返唔到貨
有冇人知道邊度有現貨買
主子食開Go三文魚鱈魚
新手貓奴準備接隻2個月大嘅貓女
本身主人餵緊royal canin
我都知太油唔好,所以想慢慢轉糧
如果之後完全食罐其實係咪都ok
其實一條超市啲幼身雞柳 水煮大概幾多卡路里
我依家早晚加埋一條 但餵ziwipeak唔知比幾多好
我隻女都係個半月就食罐
絲打睇下HKTV mall All about pets 幫唔幫到你
我之前訂Go 紫色又係無貨
呢間訂到,一買買左16磅
可以直接食得罐架啦
食全罐仲好 可以補水
不過記住揀返主食罐
完全唔洗溝住食?
我驚佢食緊RC
一野轉其他會腸胃唔舒服
罐同乾唔好溝 消化時間唔同
新入屋可以食返rc先 轉環境有壓力唔好轉糧住
幼貓一日食咁多餐 由一日其中一餐轉罐咁加上去囉 乾糧先要溝住轉
我隻b入屋驚咗一個鐘就岀籠玩 所以我第一日就俾罐 到而家接近全濕食 食到肥肥白白
轉咗兩日ziwipeak 風乾糧 (雞肉)畀我隻三個月大嘅貓,屎量少咗,痾屎又無咁密,我估應該ok?

一日都會早晚餵兩餐罐(一次1/4罐)加少少wellness core乾糧,中間就ziwipeak放題,唔知O唔OK呢?
Ziwi食嘅份量係少啲 屎量少我諗正常

但係兩溝wc 同ziwi再加罐會唔會唔係太好?
因為隻貓唔太飲水,一早一晚餵罐我落勁多水確保佢飲夠水
WC 隻貓食開,但唔想一野停WC全ziwi,所以諗住慢慢減WC

比較想知ziwi算生定熟肉?見d人話生肉同罐需要嘅消化時間唔同,食完生肉最好隔12個鐘先餵罐,好confused
生肉
上網見到有內地貓食完GO!紫色嗰隻貓糧死咗
我嗰兩隻食緊 就快食哂 諗緊轉唔轉牌子好
Wellness呢隻貓糧好唔好架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞