貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
多謝你
今日開半罐溝好少水 佢食幾啖就走咗去瞓
係領養個度明明食開thrive罐
有冇人試過汪喵挑食罐
我隻貓又係好咀刁
佢只係食thrive
汪喵挑食你可以試下
但唔好太大期望
因為汪喵產品比較健康淡味
另外會唔會thrive的口味變左?
魚罐比較糊,雞肉罐比較易食

另外如果佢唔太肯食
可能除左口味之外留意下佢健康
每日食量會唔會突然轉少左好多
(建議每日記錄佢既進食量)
因為隻貓貓如果唔單單只係唔食thrive
連乾糧都唔食/食少左好多
咁要留意一下

例如佢活動量/排便既型狀、次數
唔食野有機會其實係唔舒服
同埋如果佢肯食乾糧就唔洗太擔心
至少佢營養足夠
因為d貓咀刁既真係可以聞一下就走
我隻貓咀刁到肉醬罐、肉泥罐一定唔食
所以連C字頭零食佢都唔吼

買到既肉絲罐基本上全部買過晒比佢試
全部唔食
爬文睇下自己中意咩罐頭
咩都買一罐畀佢試吓 睇吓食咩唔痾
平時照食乾糧 然後一星期1-3罐新罐頭?
(唔係獸醫
大家好!!
之前領養左隻貓仔,因為腸胃有問題(屙爛便) 都食左1年半左右處方糧(Hill's i/d糧)
最近想轉下其他糧,自己都留意到處方糧唔係禁好
但唔知點入手揀糧, 有冇巴絲分享下經驗
Thanks
乾糧同罐都有俾過 但都係食少少
開咗條貓界名牌ciao 佢都係食啲咋 見朋友啲貓都係勁鍾意ciao 好彩見到有人隻貓都唔吼
可能買下唔同味/質地俾佢試下先 都唔鍾意就帶佢睇睇獸醫
想問下大家買糧多數去邊度買(門店)?
想買over baked/渴望 香港行貨
我多數上網買
渴望買大包裝抵好多
天下貓貓上網訂唔考慮?
$300已經免費送上門
係屋企等個送貨等到煩
想出街都唔得,又唔知幾時到
大包裝怕食得耐變壞ching多數點存放?
其實我隻貓食thrive已經軟便
係咪唔應該買渴望
thrive既乾糧? 我隻貓一轉食呢隻都爛屎,仲要2星期都屙屎有血,都唔知關唔關轉糧事
又有人食thrive中伏
我嗰幼貓一鳩樣,食多d屎就會軟同high到尾
仲要間唔中有血
呢兩日大部份時間餵濕糧,屎明顯靚左
今日帶左隻貓睇獸醫,都話可能係腸胃敏感,唔再餵佢thrive,係怪獸部落到買左包乾糧,諗住等佢腸胃休息返排先再幫佢溝糧睇下怪獸佢食唔食到
想問食開NV instinct 雞成貓糧,如果轉同牌子鴨味洗唔洗溝糧?
隻大貓食ziwipeak乾糧先靚屎
之前食過ziwipeak罐thrive罐都軟便
但依排唔知天氣熱定點
大細貓都食小左乾糧
但煲雞柳又正常食哂
唔知轉糧比佢定點好
腸胃敏感貓report一下
本身D貓食開K9冇事但揀飲擇食唔再食,,前排轉左做thrive屙軟便,加益生菌都冇用,以前有食wellness屙軟便既record

最後,先停乾糧轉餵3餐罐3日,轉左nutrience subzero, 益生菌照每日一粒,隔日加少量排毛粉(纖維), 依家大便成型靚屎
想問下有冇人聽過Cindy recipe呢個牌子嘅罐?
寵物店老細有推介
我見佢係三文魚做底加其他肉類
就咁喺個罐點睇到係咪主食罐
平時食生肉糧都食到隻碟反哂光,跟住呢一兩日食好少,跟住拎左啲乾糧蛇比佢食又會食,點算,想比佢食生肉糧(健康啲) 係咪轉下生肉糧隻味?
因為黎緊要返新工,中午抽唔到時間餵佢
如果擺低一兜糧,幼貓識唔識分開幾次食,即係食飽左就唔食,等肚餓先再食,驚佢一次過食曬
同埋唔知佢係唔係真係肚餓,餵完唔夠一個鐘,佢又係度叫,我再餵少少,佢又食曬,如果唔理佢,佢叫一陣就唔叫
求救 新貓入屋一個月左右 每日3乾1濕 上星期餵左貓條之後又痾又嘔就送去睇獸醫, 醫生話係可能食錯野或換濕糧太密導致。
睇完醫生之後第四日開始冇痾屎 到而家冇痾屎左三日, 醫生又搵唔到原因 唔知點算求救

食欲正常, 之前一直啲屎都係一粒粒 之後痾爛之後唔痾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞