貓糧資料庫(10)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
outjai

唔該晒
想請教下大家,如果貓對雞敏感有咩罐罐好推介?
因為我見有好多罐罐就算係火雞、牛、鴨等等佢都會加左雞肉,唔啱食
代推
會唔會選擇自製加營養粉
同一餐 乾濕撈埋會唔會唔好?
想問下大家 Signature 7 罐好唔好
貓貓突然唔肯食肉醬罐
有試過 但成30蚊一罐
主子平時食開汪喵 怪獸主食罐 第一次開都肯食
偶爾都買返一兩罐比主子過下口癮
what breed?
布偶,呢排又唔知佢玩咩,原本認定左佢唔食牛,點知呢排成日又唔食貓凍乾,走去食隻狗d牛肉凍乾

PS 依家要日日用零食營養膏撈糧先叫肯食佢d糧
你係咪長期放凍乾比佢?
唔係,比完佢一個鐘左右唔食就收
新手想問
長期餵主食罐有無問題?
餵開汪喵 駛唔駛得閒轉牌子架?
第一次買feline natural既beef & hoki猫罐
一打開有啲黃白色一舊舊似係脂肪既野喺面頭
想問下係佢本身係咁定我買嗰罐有問題
刷多D牙
有有巴絲家主子唔肯食罐
帶返屋企開始一直半罐半乾糧
近期開始唔肯食罐只食乾糧
試過thrive canagan k9 汪喵 ziwi
都食一兩次就唔食
有冇巴絲有方法
主子肥仔一個 唔可以唔比野佢食
狠心小小收起乾糧
可以加少少鴨鴨凍乾 整碎佢灑係罐罐上面 會幾香
睇下主子賞唔賞面
主要食罐頭兩個問題
一,會易軟便
二,罐頭卡路里比例較低,幼貓要食好多先夠卡路里
例如是2.5kg幼貓,每日要接近300卡路里,而罐頭1g=1kcal(大約)要每日食300g罐都幾多下,相反乾糧就1g=4kcal 。好多貓未必食到咁多
2個月大即係啱啱接返嚟? 如果係我唔建議搞咁多野 食返本身食開果隻糧 入屋1個月左右等佢熟咗環境再慢慢轉

我之前心急瀨過嘢
諗緊揀乜貓糧就見到呢個post
屌原來rc隻幼貓罐咁伏

自己copy左一份落filtering發現得 WYSONG 同 Dr. Elsey's 係below 10% 碳水、係咪各買一袋比隻貓試下先?
無話伏定唔伏,係睇隻貓岩唔岩食,

我隻貓一直都係食RC,暫時都無乜病痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞