做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
通常都話65歲就有幾多百萬
睇你個人開支大唔大囉
如果你係慳錢嘅人,50萬都夠
100萬就吹大咗
都係個句「做保險即係做人」
你望下身邊總有一兩個做保險做到風山水起
佢地大部分都有一個特質「有人緣」

識人好過識字
所以新人想入行
小弟奉勸大家要識多啲朋友
如果係mtrd cot tot個卡片有寫
無就吹水居多 可以當面屌死佢
mdrt好似都係五六十萬年薪, 仲要未計有冇回佣/ 比錢買人頭
咁住院應該點買? 買全賠? 我一個月搵我3萬幾
無老婆仔女 無老豆老母要養
真係唔駛買人壽
term平好多,加上槓桿差好遠
班人一味就淨係錢錢錢
無收入仲唔發窮惡 周圍R人咩
保險同地產都唔差多

https://youtu.be/hAcZUD0aBDA
佢話得你就轉錢過去
無奸不成商做良心生意正常係無乜錢晒
想問好耐
究竟整合強積金對班
agent狗有咩著數
唔會,因為唔會死
篇文好似我自己打咁時間線相同而我完全認同你既講法
正常都市人要800k
但你要求低啲咪500k 都夠
通常危疾連埋醫療同意外買
住院claim 醫療 其實都夠
人工幾多唔係重點 每月剩幾多先係重點
買保險最多should be 你每月剩低既$20% budget
香港人本身就有問題啦!你上連登都知咩事
開口埋口都屌老母一係就死全家
分享少少 我都做緊類似同行 IFA
唔知既巴打上網search下

做左8個月 4月到年底收入大概600k左右
我唔係做大公司唔係開大單 逐步逐步砌
完全唔hard sell 冇比人bad mouth 過
公司做既主要係基金單同保險
前者冇乜特別 只係唔鐘意開儲蓄保險所以做
因為大家一聽到供5-8年第13年回本
第25年數字先靚仔應該都會收我皮
後者我只會用個客年薪兩倍做危疾額搭份普通醫療再加個癌症全護保就夠
乜撚野開一球保額因為醫cancer 呢d bull shit
唔會係我把口出現 我都明我都係做緊selling姐
但都要做到最公道最合理 咁樣先做到更多既客
我都好proud of 自己係呢個市況有呢個成績
公司都係今年新開 20人變到依家80人
呢一行唔係壞 因為保障係有需要
儲錢係有需要 只係個客需唔需要搵你姐
我唔覺得自己做緊錯事
一句到尾既姐 你冇事買保險可能覺得唔抵
你有事冇買保險又會覺得唔抵
呢個係天理循環
所以希望大家唔好一竹竿打一船人
因為呢一行好多老鼠屎
但我相信我地公司既做法會創到先河

利申 唔係R生意 有感而發
我前身係hsbc做ARM
比富通同宏利 recruit過
保險公司既理念同我想做既野爭太遠
所以你走好正常 從來都冇差既保險公司
差既只有你既direct
分分鐘打工都多過你mdrt
醫保其實都重要

當你聽到有同事上咗年紀後,醫療支出好金,就會明白重要性
你驚生cancer要用過百萬醫藥費咪買全賠
你唔驚死咪買平啲嘅產品本人就自己買咗全賠
我以為得50萬同100揀
原來仲有80萬

我之前買左份垃圾保 想cut單
想問下 係咪要同個經紀講?
定係自己入表申請? 果份係aia黎買左兩年
唔知以為倫敦金
咁你quit咗末
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞