做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
咁你in嘅時候做咩唔問多啲嘢?我以前都in過,廢up一輪已經請硬問埋我幾時簽得contract, 我就問清楚佢啲佣點計,我就拎佢俾我睇果啲產品單張問佢呢隻首年拆幾多,滴滴仔幾多,假設三萬人工應該買幾多,我仲扮到好撚有信心咁問開team override 又點計,佢又真係講我聽,跟住我當住佢面計數話咪要一個月十幾廿單先有你話果條數?我預頭一兩年冇大客要建立人脈喎,然後你仲分左我一截,好難做不了

你chok一chok佢啲真實數字,有少少世故嘅正常人聽完都應該會掉頭走
問解你唔問下你老細公司賺幾多
個陣諗嘢無咁成熟淨係識向好個面睇,無睇雙向
我interview 問下我份佣點拆都唔得?,同埋旁敲側擊咁問,等佢唔覺意爆響口先追問。

其實我知間我老細係間公司賺幾多
見到好多人都話買有儲蓄成份既保險唔好 又話入面啲美利係呃人
自己上網查下分紅實現率先啦 同埋保監局有條文Gn16講過要出哂所有實現率

所以英國佬既雋陞即收左皮
你講到叫人做保險係搵苯柒咁姐
我當年打工報錯價 客照比 公司一單賺多五十幾萬都唔會分番比我架啦 你理人地賺幾多 知自己賺幾多咪ok
重點 你扮到自己好撚醒咁去撚尻人呢
其實我都係講下姐,唔係話你嘅,佢地係有心咁樣去招攬新血嘅,行行都係差唔多咁隱惡揚善,係程度唔同嘅姐,見工前做下research 點都有啲用嘅
總知呃人
好多人連咩叫紅利實現率都唔知架
414既實理率 over 95%以上 咁都話呃人我無野講了
你駛乜同佢認真 agent 仔黎姐
公司年報一睇,你間公司最高管理層幾錢年薪都知啦

話你聽啦,大寶號果啲underwriter 醒大家既,買保險公司既saving / investment 不如買果間公司既股票 每年保險公司都會show美國國債既息率同大家講好無奈呀我地,要減大家紅利呀

然後公司股票大派特別息
雖然我都唔係好鍾意呢行嘅風氣
但無可否認 保險其實真係樣好東西
仲GN16改左名GL16喇、得閒睇下保監既circular 了解下監管機構對大家既要求啦,咪淨係出去sell 客啦
話事話強姦金整合好多肉食?勁多人問我
因為有佣
0.3-0.6%
係我份mpf到扣?
窮撚得幾皮mpf之喎
笑死人,真真正正去了解下點樣睇份紅利實現率先啦

大部分saving plan 頭幾年紅利都係0 蚊/ 幾十蚊美金,頭幾年既實現率一定係100% 架,之後派得多果陣就黎料喇,10000 蚊派8 成,6 成甚至3 成都有,咁點算好呢?答案就係不停shelve 隻product 同出隻一樣改少少既plan, 叫做2 代 fulfillment ratio 又可以由第1 年開始重新公佈喇,yeah 又100% 啦!

請問414 隻forever love 依家出到第幾代呀?5 定6 呢?定係再多啲?
傻豬黎既,約你出黎既開門磚黎架咋,之後就水你買plan 架喇
唔係
正常你戶口有五萬 你轉左過去都有五萬
份commission 係保險公司出既
因為積金局規定係可以每年收手續費 上限0.95%
同樣地 佢都要交數比積金局 所以多數你唔會蝕

上年賺左20%
做運動嘅話意外保險係有用
其他真係博你自己健唔健康
醫療我家下其實都覺得唔需要
每年供萬中都供左差唔多十年
D錢好似用黎投資好d
唔好咁燥,又唔係話你有人搵人「笨」柒做保險同做保險等於搵笨柒有分別嘅,你打工冇包佣同埋做錯嘢冇得分好合理喎同呢度有咩關係呢?成張單我搵返黎分俾公司都話姐,因為上線就要俾佢食一大截
重點係呢啲叫正常嘅問題唔係醒得去邊,問清楚啲佣搞清楚個所謂收入實際係要點先做到都叫撚尻人?係咪踩中左你條尾?對唔住,呵返
無聊咪應下囉呢啲post都係咁架啦
因為條例2015年先開始有監管
屌你阻人搵食
拿,等我話你聽啦,如果以最少budget 買最大benefit 應該點做

買一份20 年左右既term life、買一份有墊底費既top up medical、一份有MR (medical reimbursement 愈多愈好) 既意外

危疾 不需要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞