做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
使唔使還息?唔果唔使,又冇蝕啊。咪當免息貸款囉。借糧炒股,隨時賺返幾個開
睇保障範圍,有幾多次多重賠償,有冇還原機制
主要都係睇保障,回本快/回報高只當bonus唔係重點
做緊IFA,可以pm我同你比較下先,揀啱先好買
https://t.me/yoyofinancial_analyst
冇單佢幫自己開囉
冇人叫你啲單開咗就供一世
Me too
有幾個一入行就咩mdrt,月入五萬以上

又要講清楚啲事實比你地聽,保險佬月入五萬其實起碼有1/4 income係用返係應酬身上,未計自己買單、回佣呢堆野,你預真正落袋其實3 雞野左右
兄台,SFC 出左circular,你地唔可以話自己係IFA 架喇,因為你地既plan 唔係level commission,所以冇可能係中立(independent),你公司compliance 冇同你地講架咩
其實我都好好奇,佢地有冇話邊間行比較大,定都係間間都細,靠踩公司agent黎賣野?
我係連登都同人講做保險
本來就冇野好呃 醫療意外危疾係必買 其他自己隨意
抽你一千幾百commission 好多人以為好好賺
樓主你不如開post話發現自己阿媽係女人
講左十幾廿年嘅嘢都要做兩個月先知?
末接觸過保險
邊有1% 咁比面
Agents 話你知 0.3%-0.6% 左右
MPF 係開門磚買客咋

傾完MPF 就埋牙sell你儲蓄/投資/人壽,MPF 唔夠錢退休,要自己買多份link 單
其實危疾醫療意外同時買最好
宜家一般醫療連危疾為番都係50-70$ 日左右
3200萬醫療 60 萬危疾 60萬意外

https://t.me/boardgamemaster1942
咁合理阿
你岩咪買 唔岩咪唔買 唔講又點知你岩唔岩
果三份單唔知有咩唔好
啲人冇諗過自己咁長命都唔會諗退休自然覺得冇用囉
問題係十成既agent 都只會講表面同鳩吹,你地啲saving plan 紅利只會少,真係身痕想買儲蓄既請去買blue 果隻定期/ 中壽短plan,全保證短年期唔駛綁

投資身痕既去買ETF,買link 單都智鳩障
俾條生路行下喇清
轉工啦,一係搵大陸frd幫你買單
賺就預左 但唔好呃鳩我囉
識左幾十年同我玩呢d遊戲我屌佢
3/4個 一直無理 遲下搵人做整合 但未決定邊間好
十成?
咁係你搵唔到好agents 姐
宜家好多plan 都講保證回報
另外紅利方面每間公司都有紅利實現率 大部份都100%or more wo
其實大家都係定期 睇你放保險公司定銀行姐
你個post 引咗成堆agent 搵食

算把啦,總之點都話你失敗,幾個人jer 住你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞