做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
其實果堆話幫你整合老強果d有無伏
成撚日標磅無賺 純粹幫手
我的成條team打飛喎
做保險可以百萬年薪 學歷要求低 冇乜特別要求 有把口就可以做 你乜特殊技巧專業知識都冇 但係就可以百萬年薪 咁都唔係好搵?

唔好講話百萬年薪好難 難得過做醫生律師IBank咩?

每一行都有人撈得掂有人撈唔掂 一般人非專業人士做到退休日日做到虛脫都未必有十萬一個月啦

結論 : 保險係好好搵 樓主好廢
一直想買保險又唔想比agent呃可以點做?

仲有想問要買咩類型保險比較適合我?

個人背景係月薪10萬左右,個仔岩岩出世無耐,供緊層樓
整合老強都係睇間公司表現姐
點都有得賺,但少到仆街姐
除非做到大客/ 公司客囉
我都俾左個frd整
使乜大陸客啫 大陸身份證咪得
最主要都係危疾醫療啦
唔想俾agent呃可以搵熟人/ 搵朋友介紹
再唔係就網上投保
我自己都係跟銀行買就算數
利申:xxd
本身話幫我check下有幾多個acc ..搞搞下話幫我轉落佢公司旗下
又話咩無賺又剩 即刻火都黎埋
冇賺就呃你既
咁講都幾on9
其實你有幾多個ac 你自己都數到啦 你洗人哋幫你數咩
我個frd同我講賺1%好似
即係幾舊水咁囉
搵佢都係因為佢夠老實
冇keep啲單咪唔知幾多個囉
我個時都係唔知自己有幾多
講真主要嗰啲你一定記得
唔緊要嗰啲入面嗰一百幾十咪由佢囉
其實你整埋一齊同分開條數都係一樣
都係既
不過你整埋一齊就方便啲
唔使周圍睇都幾既
樓主下一份工打份牛工搵得雞碎咁多 做到虛脫人工都係少過保險開一張單 再諗起自己如果冇quit份保險已經買到樓 晚晚喊濕幾個枕頭就知咩係現實嘅殘酷啦
其實保險真係有需要既,醫療危疾都應該要買,等公立醫院真係死左都未醫到嫁,同埋之前未買醫療然後入醫院咁就冇咗七皮
個人經歷,之前同個中同食飯,食食下話幫你做個財務分析,講到自己屋企人過左身要發奮圖強,然後就比佢說左月供五千做儲蓄保險。最後真係供得好辛苦就cut左,然後又冇左七皮。
之後自己入行就係當學多樣嘢,學識比較唔同products 先發現儲蓄保其實都真係好on9,回報唔高又冇得提款應急,淨係可以減低供款額,壓住舊錢幾廿年。
如果真係唔想擺銀行蝕通脹,有好多選擇,例如基金plan,可以提款應急,又可以停供,亦都有好多供款年期短至五年既plan,唔明點解個時自己咁蠢要買十五年儲蓄

自己做broker唔洗sell死一間公司既products,有對比之下就真係知邊啲plan真係幫到人賺錢。
利申自己有正職揾到下錢,又有玩下股票,所以冇sell過身邊人,有比人知自己有尼個副業,人哋有需要就會揾,同埋真心唔想有人好似我咁比人呻
我覺得分散投資好喎
你整埋一齊嗰間勁就話啫
咁如果佢過幾年唔好彩呢?
如果佢表現好似匯豐咁呢?
分開擺好啲啦
睇自己prefer囉
我就整合左因為唔想煩
反正到老份老強好撚快就用完
怕煩咪畀人割韭菜
本身有錢都要做保險
本身有錢做保險搵得越多
建議細細個起幫個仔供醫療危疾(危疾係越後生買越平㗎嘛),咁到佢大個,你唔喺身邊既時候,touch wood有病都仲有錢醫冇咁大壓力。

如果作為家庭之柱,人壽都有需要既。

另外都可以諗下個仔十幾年後供佢大學/外國升學,個到應該洗最大筆錢,咁可以揀返啱年期既月供基金(回報點都好過儲蓄),儲蓄唔係唔得,但寧願辛苦少少供多少少既五年plan,然後比舊錢run到十幾年,用嚟做教育基金。
我agent教最多用10%去join plan就夠
有聲~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞