做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
除左呢幾樣仲有其他架咩
除咗人壽
我覺得係香港大部分agent都係咁
Suppose拎完錢就係退保
即係已經冇保障嫁啦
保險最好笑就係上當自己上
明明agent先係幫佢搵錢個個
agent份糧又唔係佢出
佢都仲可以鬧d agent又擺老闆款

聽d保險朋友講唔開會要罰錢

所有保險佬收下線都只係為咗食你佣金
唔好咁天真覺得自己可以發達
你d佣金上線可以拆你30%
你搵1皮佢就瞓係度冇風險收3000
所以d保險佬先會咁落力請人
家居保險 水火勞工保險
On9!下屬先係佢老闆呀
大細都唔識分,除非你教啲嘢好有用
咁我真係會尊重你
另外保險最難做係重覆購買性好低
一個客人每個月供$1000
一供講緊十年八年
你好難再叫佢每個月再供多d
係咪好平個d
d保險佬就係咁
口講到自己d儲蓄plan係最好既投資
應該一有閒錢就allin買
叫你唔好炒股炒樓做生意風險大

但當d agent賺完你佣
自己就去炒樓炒股做其他生意
下 咁供得危疾都係驚之後有事
咁純消耗又係無左舊錢
有儲蓄又拎唔返出黎用
咁供咁多年比多咁多錢做乜
唔明
其實睇你本身係唔係sales材料姐
我有朋友 一向都好勤加上條team幾好
入職約個月就二萬幾 從來無Sale過任朋友
有個中學同學畢左業都冇搵過
忽然問有冇買保險 話買左又不停叫我比佢睇下保障夠唔夠
最後已讀不回佢 到出街食飯見返佢 同佢打招呼黑我面
其實危疾本身個目的就係for出事個時用
但你拎走啲錢 = 退保
咁退保就緊係唔保你啦
但你話你70歲仲肥肥白白乜事都冇
咁你咪拎出黎舊錢都可以用去第個地方
得罪講句
保險佬如果話自己成日要OT 做到好野
十個有九個吹水
剩返個個就真係黑仔咁啱多客有意外

保險佬開個d會都冇意義
有幸見識過幾次
唔只保險地產都係次次開會又係話話自己年薪過百萬做地產點會冇錢 講到好易開單好易做咁,其實做過就知咩環境啦
拎返舊錢出黎<—嗰舊錢係多過你咁多年比嘅錢?定少過?(只計數字唔計通漲)
如果55歲我供完,我想佢繼續保,到我70歲先拎返退保,咁筆錢係咪都係一樣,定佢會keep住每年有利息?
會滾存會有利息
點都多過你擺入去既錢~
好奇一問,住院依類醫療公司保險唔包嘅咩?
買邊間好啲?唔識搵...
放低個tg自然有人會搵你
聽到你咁講做保險相關都係仆街黎
仲有乜公司可以用糧當做預支?
Claim 錢 CS好啲係Aia,保誠真係最差,仲有間信諾其實幾好
我都唔明保險點解要有agent
供第一年D保險費就比撚晒agent
根本成件事就好ON9
你list晒D terms上網
D人有需要自然會買架啦
無需要你sell人又有咩用
保險同地產aa狗都一撚樣係社會寄生蟲
靠呃人黎生活
訓前睇到呢個post. 攪到想搭兩句咀
利申先,15 年保險狗,mdrt 試過2次, happy agent, 自己做自己, 無請人,無出賣自己if/fb 做正面撚

-做左咁耐保險, 我覺得產品係無問題, 就算係分紅儲錢單, 一樣有佢價值,所有問題都係黎自agency 呢個系統...但其實係好難改變.
-先唔講公司, 剩係唔同既agency 已經可以好多文化, 入到一個好既agency 絕對可以幫到一個agent 成長, 我直頭覺得係agent生存既最重要元素。
-一入行就上晒頭,出賣晒自己ig/fb 做正面撚, 其實真係好易令人討厭, 但無可否認, 呢類新agent 生存率真係大d, 因為佢地夠簡單... 但係未可以持久, 就睇agency 俾到乜佢地.
-公司既分別, 成日聽人講邊間賠得好, 果間危疾保得多, 但老實... 真係無得比較架..
講賠得快- 每一單賠償背景唔同, 有簡單有複雜, 事實係你個agent 填野夠唔夠清晰, 手腳係未快更重要. 保險公司真係唔會呃人,要呃, 只有掉番轉
講邊間產品好- 根本依家市場透明度好高, 細公司唔知, 大既3幾間, 產品其實就大同小異。客人識比較產品既時候, 唔通保險公司之間唔會比較咩~ 所畏產品之間果d分別, 根本就係d唔重要既gimmick 野, 多9 餘.

要買保險, 搵個, 身邊自己識既, 信得過佢為人係最緊要, 那怕係新入行(當然揀公司唔會係細果d啦)
個agent 係未mdrt, 其實係多撚餘, 又唔會分俾個客既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞