做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
咁人地想買知多樣又唔會死既
行過下山 頂唔順分行既工作模式搵返啲office job
準時收工唔洗比人捽 人工又好過啲細RM
是但啦,你post 係度都冇所謂,不過你小心會有勁多agent add 叫你聽下比較下
逃完亡有一班咪又係死狗身痕返入去

點都唔好去insurer 做agent
巴打,請教下
中長期嘅儲蓄保
即係預我20年後攞錢嘅
對於我呢啲唔係好識投資又冇時間研究嘅係咪好選擇?

另外而家好興一樣野叫醫療戶口
agent個idea我明
就係好似當供10年前跟住每年派錢出黎供你個醫療plan
我問佢如果紅利唔夠or冇醫保費咁咪唔work囉
佢就話好過唔做
我計過CEO plan果啲供到老真係要百幾萬
其實有個醫療戶口幫補下係咪好事?
成班Agent mon po蓄勢待發,等緊人放tg
但啲agent 實點都話自己公司最好㗎喎
樓上幾個post已經放咗
好問題,第一個問題,中長期既儲蓄plan 絕不建議,你寧願買保證短plan 每5 年買一次仲好,liquidity 好緊要,加上長plan 隻隻重紅利,breakeven 十年八載,咪搞

第二樣係一個非常好既問題,所謂醫療戶口絕對係笨柒中既笨柒,第一:佢用紅利同派出黎既錢去供張單,而紅利只會有多冇少;第二:CEO 果啲計劃只會不停加價,你供既錢有多冇少。係呢兩個情況底下,你張單永世都供唔斷,或者十年八載後要開始自己補錢,如果你有一日想拎哂啲錢就仆街喇,因為隻CEO 痴住隻saving plan,你一斷就冇埋張medical

結論:CEO 亞洲版單買,自己去買1299/2800/ETF/ 短saving plan 儲錢,不用痴plan
唔止架,仲會攻擊話保險唔好既巴打

Agent 無所不用其極
巴打分享下
睇返上面D 留言, 保險我只會推薦你買果三樣, 其餘一律免問
投資屎忽痕既去買ETF, 千萬咪買LINK 單, 自己去GOOGLE下就見到幾多受害者幾咁慘

想做儲蓄既, 請買中壽5 年全保證PLAN, 或BLUE LIFE既3 年定期PLAN, 千祈咪買有紅利, 尤其終期紅利 (俗稱POWER PLAN)既單, 做退稅年金就只有中銀值得買, 但黃色經濟圈之下自己衡量
巴打,請教下
中長期嘅儲蓄保
即係預我20年後攞錢嘅
對於我呢啲唔係好識投資又冇時間研究嘅係咪好選擇?

另外而家好興一樣野叫醫療戶口
agent個idea我明
就係好似當供10年前跟住每年派錢出黎供你個醫療plan
我問佢如果紅利唔夠or冇醫保費咁咪唔work囉
佢就話好過唔做
我計過CEO plan果啲供到老真係要百幾萬
其實有個醫療戶口幫補下係咪好事?
好問題,第一個問題,中長期既儲蓄plan 絕不建議,你寧願買保證短plan 每5 年買一次仲好,liquidity 好緊要,加上長plan 隻隻重紅利,breakeven 十年八載,咪搞

第二樣係一個非常好既問題,所謂醫療戶口絕對係笨柒中既笨柒,第一:佢用紅利同派出黎既錢去供張單,而紅利只會有少冇多;第二:CEO 果啲計劃只會不停加價,你供既錢有多冇少。係呢兩個情況底下,你張單永世都供唔斷,或者十年八載後要開始自己補錢,如果你有一日想拎哂啲錢就仆街喇,因為隻CEO 痴住隻saving plan,你一斷就冇埋張medical

結論:CEO 亞洲版單買,自己去買1299/2800/ETF/ 短saving plan 儲錢,不用痴plan
好好做咩

CEO亞洲出咗五年左右,保費差唔多10%咁加。拎返五年前個rate table比較貴咗好多

就算你買固定紅利產品,紅利滾存息口都會調低(8月已經調低咗)去到最尾一定sustain唔到,六七十歲左右保費開始貴可能要開始補錢

變咗慳咗四五十歲人工高有能力供嗰時要交既保費,無嘢做先嚟抬錢
出到嚟細行嫌無客,外資行又跑唔郁
新記?啲RM係恒記一季turn 2 億基金得條毛,去新記turn 2 億基金有幾十個,做同一樣野,仲要唔駛做細i,比你有客帶仲駛諗
大家話保險佬sell嘢、請人啲手法衰佢就屈你話保險係衰嘢
佢地拉得夠多aum走嘅真係好好做架,而且唔洗俾銀行迫你咩都要做可以專攻好賺嘅嘢,我八卦到佢哋個個aum都億億聲,fund收一隻,啲otc有時收到3隻
身為agent睇你Po都真係學到野
咩都冇,冇底冇握手費,只係係銀行做fund d客成日輸打贏要唔太想再做投資呢行住
係保險就成日叫人帶team 帶team 同傳銷有咩分別
我都係掛住個牌賣下危疾 medical 算
叫做多啲時間做下side business 咁
疫情期間好多agent 都係月入三四千

銀行樹大好遮陰呀呢排
屌個fd次次見面都叫我地搵佢整合mpf 煩撚到
如果唔識投資其實好啱買
Saving plan
例如供五年 由佢滾落去 去到退休先攞
橫掂都係放銀行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞