做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
你要睇下佢成個個人背景先再諗係咪咁好搵
人哋背後做咗啲咩先搵到咁多錢 你都唔知啦
如果唔係呢個世界就無窮人
有啲中學學歷同人講財務策劃
我諗好睇人
至少臉皮要好厚
no pay mo gain
殘酷現實又唔係佢面對
無下線邊有人幫佢揾錢啊
之前06世界盃有個十幾年中同無見過
無啦啦跟我個friend一齊成班睇波
一到當然係到曬佢隻勞又話自己月入十幾萬
果時我fresh grad都係一萬到
最後叫我哋買保險又叫我哋跟佢
最後當然無人理
仲叫佢friend下次唔好再帶佢黎
人壽真係多9魚
你話快死就係
你如果幾十年先死
拎返既錢根本唔算係錢

利申有份廿幾年既人壽死左賠幾萬
之前幫親戚買
我識親嗰啲都好快轉行
個名唔同不過有啲產品真係有用嘅
姐係大部分都呃人?
因為Financial Planner唔識真正既一般保險

同埋依家賣既儲蓄單其實係將理財產品加入少少人壽成份變成有保險一三牌就賣得既產品,賣既唔「只」係保險

佢哋唔會賣Term Life比你,只會sell你endowment
太多正能量就虛偽架啦多餘嘢就咪9做啦好心
一陣林作又開post澄清架啦
其實好合理喎你果人壽過左成廿年先死仲想有賺咁保險公司食咩支国人壽都唔會做到上市啦
整合強積金
一律問左可唔可以bno 拎錢走
答唔得即過主
個啲含(非保證)紅利嘅投資產品就要諗清楚
有唔同coverage 同 term的
某d完全無視投資嘅 有呢d好過冇咁解
利申非保險狗
有朋自遠方來,非傳即銷。
連燈仔係咪無父母無老婆
你同老婆上會供樓都會買張人壽啦
一陣瓜左個 另一個點供?
你quit 之前最好睇下你份合約有無要賠糧
通常agent 唔係僱員而係independent contractor 不受勞工法保障
有啲保險公司比agent 嘅所謂底薪其實係借糧 如果你唔達標隨時要嘔返出黎

希望幫到你
係撚 呢d叫預支
基本上保險公司當agent係狗離
你有單就有佣 無單一蚊都無 甚至位都無

預支就係你頭幾個月會每個月出8000-12000不等 但請記住絕對唔係人工 你簽左單有一半要扣翻比佢 直至你清哂
未清哂都係有一半會扣起
淨係買醫療 唔買危疾有冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞