做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
笑死
之後順便sell埋你保險
對的agent 同事西多過like 成日包裝自己
果然呃到人要呃到自己先

樓市如果下年跌,我想一年後拎錢用,請問張單可唔可以拎錢呀?
每日八點返公司開會真係好充實呀
Yeah yeah yeah

然後所有profile pic 永遠都係呢個look
好傳神
唔得啦 年太少。。
通常要滾到一定年期先攞走 就唔會蝕

另外如果等錢洗 真係唔好買saving
因為purpose 唔係比你賺快錢
主要係for 退休有筆錢

咁去買blue 果隻saving 算啦,一年都拎得返哂本同利
明白你意思巴打

佢地sell醫療戶口個概念係好似供樓咁
可以供得完
你單買醫保
就好似租樓咁
唔會有完嘅一日

ok我自己計完一輪醫保
見到自己原來買到80歲
都要100萬左右
好似真係好大筆數

係唔係有個所謂醫療戶口幫補下會好啲?
即使佢有佢缺點(醫保加價追過紅利升幅)

我都係諗唔明
又想買又驚俾人水
幫補下並唔需要買saving plan
你買佢股票派出黎既股息仲多過紅利多多聲,仲未計升值
巴打以前做開broker ? 咁熟唔同公司product
熟其他公司產品係因為自己會研究同留意市場
另一個原因係因為我都識唔少其他公司既人,會交流唔同產品發展同背後原因

食飯時成班老友鬼鬼會講真心話 精算會話呢隻野千祈咪買,claims 又會話條款預左陰鳩你咁,仲會叫人去買其他公司果啲plan
明顯地係414
身為一個agent 我都唔鼓勵客人靠儲蓄保嚟增值
儲蓄保係用嚟逼自己儲錢咁解
醫療plan係100%保證年年加價(因為多人claim)
而儲蓄plan嘅升幅未必追到,或者要用更大嘅本金去cover醫療開支 成件事係得不償失

當然儲蓄有佢嘅功能
我只係想講為左減低醫療開支而去買一份儲蓄 唔係一個合理嘅玩法 即使你有好多閒錢 都唔應該咁做
儲蓄plan得兩個用途我係buy
一、想儲錢嘅人用嚟逼自己儲錢
二、每月閒錢唔多,三五千左右,分散風險
咁我係咪應該開心 我唔係呢類agent
個啲會垃撚圾到仆街
保險人士不嬲自稱自己係自僱人士 唔係打工

但竟然要比人食一截
巴打,我有個請求,如果你唔介意我留低個tg你hi一hi 我for日後問你關於保險product 上既野,因為個post都就1001
點都要留返petty cash比自己同屋企人既,所以我覺得保險買夠就夠,如果覺得有多餘錢既,分1/4去供下基金囉,再衡量下自己又炒下股都得

唔好啦,有緣先傾啦,我見到保險post都會去望下睇下有冇人中伏,同埋阻止agent 亂嗡害人
又供基金
10 年plan 得25% 佣咋喎,夠唔夠你開飯呀
咁好啊,有緣嘅話再請你指教 係銀行同保險業真係見到太多仆街,保險公司直情要加compliance department 睇住d撚樣啦
22.5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞