做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
辭職啦
程美段呢d 擺明就係打開大脾開單嫁啦 , 睇佢ig 扮撚晒專業咁 笑死
題外話:其實CFA同保險關聯唔多 當然係十分難考 出年會嘗試
係極難考 level 1,2 都仲ok
Level 3 真係難到極 起碼溫番兩個月書先得
我真係好年輕入世未深
望各位前輩指教
我都有幾個同事考過 佢地都係咁講
搞到我一年推一年 但今年(2021)我一定要考
CFA wo 做保險洗乜考 你係咪搞錯左CFP?
我知啊 但都想挑戰下吖嘛
唔好搞笑 你留番時間開單好過曬時間係到挑戰
一係你就搞錯左CFA同CFP
CFP 就好多保險人有時間都會去上堂同考
Term 先高佣!年年keep 住收一樣,你一日仲續保一日就有,而且因為年紀增長,每年保費會加上去,即係自動加人工,不知幾撚好
我知啊 你望返我樓上個回覆 我知CFA同保險關聯好少
但我真係想挑戰一下吖嘛
無得年年收架巴打
得醫療有得年年收(但越嚟越少)
呢個真
有個 “朋友” 十年唔見一次
突然響Facebook搵我
無論點都話要傾個電話
我以為佢要借錢,諗好點推佢
點之一打嚟就問我d強積金
一句近況都懶得問
r單無問題但唔好r得咁肉酸囉
你咪又係不停叫人打電話有咩革新思維先
要點做先可以令到人哋尊重你 你又做得份工開心先
想問下 買一份危疾 有冇咩需要注意?
都係睇保障內容
賠幾多次
幾多種病呢類
危疾間間公司大同小異,係差在個價同agent姐
有冇咩陷阱?
有啲仆街agent會講解個時同你講個保障額多左
但其實只係頭10年多左,唔係終生
又有啲agent會同你講買平啲,整個rider危疾,冇儲蓄成份,件事係平左,但其實唔太好
有個中同TB借錢唔還,十年都冇update fb
近期日日更新一睇原來係去咗做保險
喺香港成個保險行業好on 9
阿豬阿狗都做得
講到自己好專業做理財策劃咁,但比起真係做finance/ibank嘅人差幾皮
又出埋啲乜乜mba課程但認受性都冇,好撚柒
點解日日開新聞都見到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞