做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
醫療 危疾 人壽?
其實買晒呢三樣,平均每月供幾多度 、?
唔洗啦,睇你咁率直老實我信你加油啦,希望你係改變行業風氣嘅明日之星

感情野,放開啲,搵人舒發下,正面啲諗做下兵,俾人使下咪當人教精你囉
你太井底了 香港大把有錢人
同埋當你買百萬美金起個啲 啲sales唔係你身邊普通朋友考個牌就入到 啲銀行 保險公司個名可能你聽都未聽過 當然aia個啲都有做呢啲啦
做大陸客既 好多都係新移民黎搵錢炸

MR medical reimbursement,意外保險其中一樣benefit。斷手斷腳賠錢叫AD&D ,因意外造成既醫療駛費叫MR ,舉例你踢波斷十字韌帶去睇專科、ADD 冇得賠但MR 就可以賠償。好野黎。

危疾如果你有深入了解,就知道佢成日標榜一百幾十種危疾入面,其實有8 成係cancer、1 成多係心臟病、少數% 係中風同其他野。根本係取巧而已,而cancer 賠償定義大部分都係需要擴散/ 侵潤組織,即係3 期尾4 期,claim 黎把撚咩都就快死 有興趣去search 下TNM 分類cancer
學到野留名放工研究
拿我又唔太同意呢點,雖然agent 大部分都係仆街,不過佢地仆街得黎係的而且確可以facilitate claims 既 識野既agent 可以同醫生deal 到明明唔claim 得既野都claim 到,故事唔多講,總之呢點係幾肯定既
之前朋友介紹左個好有心幫手度保險Plan既經紀
真心覺得佢好好
又唔會夾硬sell
知你budget有限又唔會焗你買
Claim果陣又幫手爭取攞足d
雖然唔知佢個所謂爭取係咪語言藝術
但係覺得好欣賞呢種經紀
可惜佢係新人未企穩
上年尾話公司cut人佢就被炒了⋯
Agent 點會比公司cut 人斬丫,唔夠數比人兜姐
早幾年宣傳仲話可以賠幾百個%,癌症,心臟病,其他野三四個大項目可以分開各賠一兩次,講到好著數咁
唔夠數嘅個原因好大機會就係唔hardsell又花好多時間做售後服務
賠一百次都得架
你估下中完cancer 4 期冇死到再中過既機會率有幾多?保險公司唔會死錯人架,睇下statistic,大部分cancer 4 期5 年存活率得10% 左右架咋
保險狗正仆街 專向朋友親人埋手
睇醫生 入院都包?
其實 醫療同危疾點分
兄台你咁買保險好危險

實比人湯
做生不如做熟
睇contract 唔同睇brochure,contract 比較少用cancer 而係用carcinoma,呢個字先係「癌」既醫學名。不過你放心既係,買左top up medical 你完全唔需要驚個醫癌症既駛乜,就算只係一期都可以claim 到,所以我一直叫人買top up 唔好買危疾
唔熟唔食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞