做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
我隔離屋個𡃁仔都係做保險,
佢老母話佢成兩個月冇單開。
最緊要知道係保險產品個概念,去到外國都係咁樣賣
同理解作為當地居民有咩福利

正如有英國KOL話有NHS就唔需要買保險,但都要睇返你有無出國出Trip既需要,你等唔等到NHS既service
人地走入黎搵食架嘛,應該似殺緊佢全家
供十幾年先打和,十幾年個物價都唔同晒,分分鐘仲蝕過term

仲要槓桿效應低,即係保費貴,保額細

term plan 先一個月幾十蚊/百零蚊買到好大啦
有fd grad前做intern到依家岩岩fg ft 話有3皮幾野
起左底,原來係做左半年嘅新仔似係俾人收兵使到盡跟住我語氣唔好引起人地心理投射好嬲嬲
我都識人玩咩青年商會
成日化行妝去ball咁
勁自信feel
睇完到依家都唔明佢份工到底做咩
MR 係痴住ADD 的,你一定會買到ADD,但claim ADD 既機率其實微乎其微

唔disclose 啦,係大鋪黎,你等我考慮下先,我其實真係唔係太想,不過如果你真係怕比人呃我又唔忍心睇見人再比agent 昆

你一係留個tg 我晏啲先覆你
少嘢啦,我以前識有個trainee 入左某華資行半年開左一張4球佣嘅大單,傳聞未來外父係台灣有錢佬幫佢刷下成就數據
何出此言
Refundable Plan 其實係保險公司拎咗你嚿錢投資,賺到咪送過cheap cover比你,最多整個105%回贈你
10年先賺5% IRR一年有幾多,依家擺係虛擬銀行都1%p.a

Endowment 供咗十年更加唔會cut,一嚟未必回到本,二嚟收成期係二三十年,cut plan就白做輸通漲
4 球佣既單唔易開架師兄,某鋪上年做左張過億premium 既單要拎到上regional underwrite,驗到個客反肚,仲要超難搵reinsurer 做,要搵好多間
大概五六年前啦,不過係果啲saving plan,賠極都係101,冇咩驗show 下資產已經ok,都唔知係咪諗住過左18個月就停供果啲爆料俾我嘅fd走左最後都唔知張單點

有一輪係咁狂谷Ulife premium financing 又係好極誇張嘅數
咁你就錯喇,101 既單過球佣既size一樣要驗身,全部既單都有non Med limit,show 資產係Financial underwrite 而已
樓主不如轉條team全職打飛.....
認真做冇好結果的
打飛係咩意思

自己買單呀,有冇搞錯呀你
咁又唔一定係幫自己嘅...你可以幫人哋買都得㗎
你睇下有冇friend係冇保險嘅幫佢供一份囉
反正計啱數就ok
詳情係點?
想問下究竟啲收入點計?開到一張單分幾多俾你?要個個月有新單先有收入定點?

我有個中同本身it狗之後轉保險 做左大半年話已經mdrtmdrt真係過百萬年薪定公廁黎?
即係你拎舊錢幫自己/人地買單囉
咁跟住幫佢供一兩年有退保㗎嘛
咁你咪有舊錢再供囉
一張單首年保費10000 蚊,供20年咁先算啦,佢大約落代就一半左右,即係5000 蚊

而你下年renew 果陣佢又有大約1000左右,然之後就愈來愈少

MDRT 年薪約56 萬左右,未至於公廁但唔係好巴閉,因為扣除駛費保險agent 實際用得既可能得30 靚萬左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞