做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
借朋友ac開post
唉一開頭又話咩financial planner講得個名幾咁好聽水人入去到頭來咪又係保險。點解請人個陣唔可以誠實啲話係保險啫?咁樣真係令人好反感

而且個經理又會講到份工幾好搵 年薪過百萬,我屌你老母年年過百萬咩,無單開啲agent要乞食你唔講?包裝到幾好又點啫,人哋一做份工就知龍與鳳啦!好心就將個現實話俾人聽啦,做agent最緊要就係誠信,但偏偏講大話水人入去。上梁不正下梁歪,成個保險業就俾你呢啲人搞衰晒。

同埋又成日強調自己有幾專業,講真咪又係呃呃氹氹,成日話人個保額唔夠大仲要成日逼9你打電話搵人買單,究竟你係真心想幫人定 跑數搵錢啫,如果係真心想幫人嘅話根本唔需要不停hard sell人,得閒又做下門面功夫扮正能量同俾人知搵到幾多錢。

整個保險業嘅風氣同銷售手法根本就要改,你係專業嘅就唔該你唔好搞到好似傳銷咁啦

仲有林作你呀作為一個專業人士好心你就咪撚做on9嘢博岀位啦,你做到嘢嘅話個個都同你買單,洗撚做到小丑咁咩
咁ching你諗住幾時走
係咪fg 點解咁on9俾人洗入去
個陣都係見錢開眼好彩兩個月後覺醒咗
準備走架啦!
除左危疾都無乜係真幫人
危疾 醫療 意外其實都可以買
至於其他就睇你係咪真係需要同有多餘錢
其實係睇你financial need
人壽係家庭支柱咪要
儲畜人壽都有ga 果d唔等錢洗 日日做定期嘅阿嬸咪得
你年期唔好太長都ok
最驚d人一做左保險
明明幾年都冇搵過你,突然r你問你近況
使唔使整合強積金買保障乜乜77
r單就r單啦
講到年薪百幾萬咁好聽,其實年年大把fg墊屍底又冇人講
做保險都搵到既人係好少數
唔講啦!本人太廢唔係食呢行飯
呢個真可唔可以唔好咁肉酸
真係令個客會好反感,但啲柒頭痴閪線上司就係要你做呢啲
你係女好似程美段咁咪一入行就搵到錢囉
最緊要係有利用價值, 一係你有知名度, 一係你有個閪可以俾上面用
係!希望空姐唔好亂咁入行
因為應酬樣樣都係錢
咁如果講到明係r單會唔會好小小
少到不得了但啲人就講到全行都好搵得
好似頭幾個月出一皮定兩皮比你,但開到單要還,果啲叫應酬費,未還清就走都要還

利申:唔係我做過,只係朋友做過講
呃d傻仔新人入行做下線
再叫佢幫手r晒身邊所有朋友親人的network 買保險之後
就冇利用價值
無錯如果係一張白紙 無知名度 無家底 無人脈就等收皮。千祈唔好信林作講嘅嘢,以為搵錢好容易
咁你唔啱做呢行又唔好係咁叫人唔入行

有啲人既真個性係未入行都係真心對身邊既人好好,可以交到心、識到好多朋友、outgoing既咪易啲做到呢行囉
其實好難做,你sell d唔係實物既野
會!係人都知你有目的啦,直接少少仲好
反而無咁虛偽
我識人本身有錢
有好多叔伯親戚幫手照住
呢d未撈得起,唔驚冇單
Exact7ly
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞