做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
主要係醫療/人壽為主,有樓供緊點都買人壽包底
其次係醫療,之後可以係俾小朋友嘅儲蓄
包 但預個budget 一定少
你幾可見過醫療福利好高
如果填form 只係個agent 既惟一用途 咁老實講 個agent 可以摺埋啦
個agent 最值錢係都係兩樣野
一係教唔教個客concept
一係有冇一個好既follow up service
中一樣都掂 有晒最掂
老實講 好多人連一樣做唔到 所以先咁臭 連pv fv都唔識分 簡單finance 底又冇
total loss and gain 又唔識 剩係讀表面數字 咁緊係冇用
不過叻人做邊行都叻 上得位既你知佢地真係咩都唔識咩 個concept 底好過你
係咪真係有床單
其實全部都係銷售,agent賣保險俾你,課程導師賣課程俾agent ,或者再勁d嘅trainer就賣課程俾公司同區頭。

其實正面d諗真係有d人係好叻,令到你心甘情願俾錢佢

至於人生課程都係行傳銷嘅,但聽過話如果motivate唔起個人會跌得更慘
https://youtu.be/xKGqorq1Ffs
10:09 比班保險狗睇
咁勁唔見你去做
聽就聽得多,但真係唔知點work,保單有廿一日冷靜期,咁係咪過左先屌?

定買d大單即cut會蝕錢嘅?

當個客俾一年保費屌完就cut單,個agent都要睇自己續保率,未必會亂搞

到頭來都要講個信字同睇條女個閪值幾錢
屌你老味真性情返工為左幫人
其實你做左兩個月就放棄,我都覺得你都廢廢地...

入得行就真係搵下方法做,做到唔掂先死狗走喇
所以我一直懷疑係咪真有其事
上頭好撚廢呀教埋啲呀媽係女人嘅嘢
俾條20年前嘅片我睇話學嘢
聽講地產果d買完就甩身,大機會發生d,咁就要等地產界答喇

但靚女多客見d係正常嘅,有同事同我講過,你想溝女連單都唔幫手買,咁我做乜受你溝
咁係你跟錯人,就唔好怨個行業唔得

留返個牌轉team囉
但係本身個行業啲人都有問題啦
成日整係講平均成本法

又講到考個牌有幾專業,但呢個牌連偽進 fail 嘅智障都考到
你要咁諗都冇辦法,學下睇下咩人有咩長處喇,開下自己眼光,保險做唔掂咪做第二行,好閒啫。

不過唔好去到邊行都覺得人地有問題,全世界都有問題自己就冇問題,呢個心態只會變中二病loser
呃呃氹氹都無問題?
啲 agent 每年都話自己身邊有個 client 死左,好在之前買咗啲濕𨳊 plan,對家人有個保障。

所以我應該未雨綢繆,買個貴plan
問題就係你眼光太窄,見到老屎忽上線俾片你睇就當training ,都唔知出邊除左呃氹之外係點sell單

你唔見呢到好多師兄講野都好正路咩

世界好大架世侄
啲職位title 係唔係成日都首席乜乜乜之類

見過咩首席分析顧問之類
你唔見啲留言話佢哋身邊啲agent點咩
直接講你點解有需要買咪得洗鬼次次都話有客死咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞