做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
屌 等我仲以為佢咁叻仔過百萬年薪

依家先知保費原來咁多俾左agent 利申供緊兩份
你公司會唔會有啲人係長期唔蒲頭㗎? 但係又係mdrt 你問下佢哋取經啦
會唔會俾人屌架
我仲想問強積金整合又有錢收?之前佢搵哂我地班中同問有冇強積金問題 但我冇show 佢 之後見佢周圍擺街站搵客
上年Cold call 做到MDRT路過
上年完全無sell過fd
Ching 咁你建唔建議人去網上投保?
同埋其實你做邊行? 點解會咁熟
所以咪話叫你轉囉 有啲由上到下都係打飛㗎喇 鬧乜春
補多句 做左一年
無喎全部都蒲頭
你都做緊呢啲?
我都mdrt啦 送咗個爛鬼玻璃畀我
點做cold call
我都好想知點解香港唔興網上投保好多錢拎哂去養堆agent
全年新造保單佣金到五十幾萬左右就MDRT
因為武肺,2020年佣金40萬就搞掂
條team日日叫你搵fd
日日練今年差你張單就得啦
傻鳩黎的

做cold舒舒服服
岩就岩 唔岩就下個
果啲ILAS身故賠101保單價值,意外身故額外賠多保單價值100但有個2/30萬美金cap,下下保單價值咁計,而家就都唔知仲有冇人會做ILAS
整合有少少,但打蛇隨棍上送啲免費「財務健康檢查」順住繼續sell其他野,通常咪話mpf整合埋得咁少點夠退休保障屋人喔咁囉
GL15出台變成105就無咩人做啦
最長年期得10年 比起以前101 30年Plan佣少咁多

不過最黑我憎唔係sell保險 而係以前約食飯就成撚日話忙或者臨時飛機 依家做保險狗就賴熱情成撚日搵你 又話約lunch約dinner 真係屌佢老味
我有個fd係IFA做條team散左,全部成幾百張25/30年ilas孤兒單冇人肯接手俾晒佢,呢兩三年大部份開始到期,張張都蝕,次次打去都俾人屌柒,但佢未收過一毫子勁慘
我果時通常係話好喔等我叫埋大明小明大B細B.....一齊開心啦
一句講晒保險佬最嘔心係明明不學無術做sales

個個吹到想幫人、想改變命運

學頭幾頁有巴打話,屌你地產仔都無你咁虛偽,幫我?定幫你呀
其實有幾多人會做到過億保額既單,之前識個做保險fg ,係咁講佢公司有個人做到一張
保「額」就唔少,保「費」先勁
過得億既都係private bank 果啲級數,上市公司高層都見過一兩隻

呢啲本身冇乜人緣就抵死
Agent 仍然係保險公司頭號channel,網上生意比agent 屌到爆,有保險公司試過搞最後比啲agent 威脅落架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞