做咗保險兩個月後嘅感想

1001 回覆
2673 Like 45 Dislike
大公司啲產品大同小異,主要揀agent嚟買
攞嚟賤
講真成日問開到單末做乜春?開到就自然會講架啦
開大會叫口號痴9線
轉行啦
返工根本唔需要返得咁慘
末做過點知呀?親身體驗點都好過就咁睇表面啦
幾廿歲人仲 dem beat
入行前冇識人做過保險?
中學仲有幾件煩到仆街嘅保險狗
無眼睇叫完口號就有單開架咩
無喎我係白老鼠
其實每一間product都有特點,但係又未必差好遠,倒不如搵個你信得過又有責任心既agent跟你張單仲好。

醫療買份住院Plan,年供二三千蚊都夠用架喇
危疾就買最基本既單次賠付,一百萬保額都係幾千蚊保費
人壽就睇你想唔想留返多少心意比屋企人,又係幾千蚊既事

小病睇門診,中病claim醫療,大病claim危疾。
都已經好全面,遲下你收入多咗,先再考慮加大保額。

希望幫到你
做broker好過做agent
唔洗hard sell人
應該既
但要申報既時候講埋
有機會做body check 再睇下受唔受保
從來都唔明儲錢點解要搵保險佬
到真係要用錢,未到期的話仲要蝕
咁撚on9儲錢都有
認同樓豬寧願乞食都唔會做呢行,真係覺得本身個風氣好差,見到啲保險員工日日喺social media 扮晒懶係正能量咁講自己所謂嘅「人生道」同埋「成功人生」,真係覺得好嘔心
我家姐係宏利買,佢子宮有事入院,幾日就收到支票。
幾年前我爸前列腺帶事入院,claim錢等左幾個月,aia勁慢
無對比真係唔知
我自己都睇緊,個D細公司又轉過幾次名 ,好似隨時執粒咁
危疾嘅話買純消耗定有儲蓄好?
都唔知啲撚樣係做人生教練定賣保險
咪係囉,好似邪教咁,鬼上身好恐怖
睇agent啫!個agent係咁吹緊公司幫你跟緊啲咪買邊間
有埋儲畜好啲,多一樣嘢又無壞嘅
都係睇你想要咩
我自己就prefer有儲蓄
起碼到時冇事都叫拎到錢出黎,雖然唔會太多
純消耗可以諗諗高端醫療
呢啲人咁虛偽都唔荒腳踏實地
做自己咪得囉,洗撚搞咁多嘢
無知一問
如果供到夠期 無事拎返舊錢出黎
佢都係保你終身 即係拎完錢之後touchwood有事都照保架嘛?
有麝自然香

但係其實係咪淨係香港啲保險員工先係咁?定係根本全球嘅呢行文化都係咁
「出黎聽下對你有好處架,當學下點樣可以保障自己呀嘛」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞